0
teste de bine Login/Register

Persoanele diagnosticate cu boală celiacă şi care sunt nevoite astfel să renunţe definitiv la alimentele care conţin gluten, sau cele care şi-au descoperit intoleranţă la această proteină şi ar trebui să nu mai consume temporar grâu, secară, orz şi ovăz, ar putea găsi dificilă renunţarea la alimente precum pâine, paste, biscuiţi sau produse de patiserie. Vestea bună e că nu trebuie să facă acest lucru, ci numai să găsească înlocuitori. Iar posibilităţile nu sunt deloc puţine.

Pe de altă parte însă, persoanele care trebuie să elimine glutenul din dieta zilnică trebuie să ştie că sunt foarte multe alimente care ascund această proteină, motiv pentru care trebuie să citească cu mare atenţie etichetele.

Regăsiţi în continuare, lista cerealelor care conţin gluten, a celor care nu au această proteină, lista alimentelor care pot conţine gluten, o listă a înlocuitorilor pentru cereleale care conţin gluten, precum şi cinci reţete de pâine fără gluten.

Cereale şi tipuri de amidon care conţin gluten

Bulgur, cuşcuş, făină integrala, farina, germeni de grâu, grâu, grâu Kamut, malţ, orz, secară, semolină, spelta, triticale

Cereale care NU conţin gluten

Amarant, arorut, cartof, hrişcă, mei, orez, porumb, quinoa, sorg, tapioca, Teff (mei etiopian)

Alimente care POT conţine gluten
Alune prăjite, amestec de fructe uscate, burgeri vegetali, batoane energetice, băuturi calde instant, bere, brânză albastră, brânză topită, cartofi prăjiţi (adesea pudraţi cu făină înainte de congelare), cereale, cocktailuri răcoritoare cu vin, făină de ovăz (cu excepţia cazului în care se precizează că nu conţine gluten), fasole gătită (la conservă), grâu verde, hotdog, îngheţată, înlocuitor de frişcă, înlocuitor de ou, ketchup, lapte cu ciocolată (preparat comercial), maioneză, malţ, marinade, mezeluri, oţet de malţ, secară, siropuri, sos de carne, sosuri pentru salate, supe, sos de soia, umpluturi cu fructe şi creme, votcă. (Sursă: Alimente care ucid creierul – Cereale, zahărul şi alţi carbohidraţi, Dr. David Perlmutter, Kristin Loberg)

ÎNLOCUITORI
Amidonul de porumb, făină de quinoa, făina de orez alb, făină de orez brun, făină de hrişcă, făină de soia, făină de mălai, făina de fasole,făina de hrişcă,făina de migdale, făină cartofi, făină de năut, făina de cocos, paste de porumb, de orez sau de legume, biscuiți, fursecuri sau napolitane fără gluten, din comerţ.

REŢETE

Chifle din făină de porumb cu quark

Ingrediente:

40 ml LAPTE DE SOIA
15 ml ULEI
1 OU
1 linguriţă SARE
10 g MIERE
250 g BRÂNZĂ QUARK CU 10% GRĂSIME
16 g PRAF DE COPT
375 g AMIDON DE PORUMB
125 g FĂINĂ DE PORUMB

Frământaţi aluatul, împărţiţi-l în chifle mici, puneţi-le pe o tavă de copt, coaceţi-le la 180° C pentru 15 minute.

Chifle din făină de porumb cu hrişcă

Ingrediente:
250 ml APĂ
5 g SARE
35 ml ULEI
2 OUĂ
200 g FĂINĂ DE HRIŞCĂ
24 g PRAF DE COPT
250 g FĂINĂ DE PORUMB

Amestecaţi şi frământaţi toate ingredientele, puneţi-le într-o formă pentru prăjituri şi lăsaţi-le la înmuiat pentru 20 de minute. Coaceţi la 200° C pentru aproximativ 50 de minute.

Pâine de mălai

Ingrediente:
650 ml APĂ
7 g SARE
42 ml ULEI
150 g CARTOFI FIERŢI
28 ml OŢET
24 g PRAF DE COPT WINESTONE
500 g FĂINĂ DE PORUMB
Amestecaţi toate ingredientele. Aluatul ar trebui să fie moale. Încingeţi cuptorul la 220° Celsius. Puneţi aluatul în 2 forme mici de chec şi coaceţi pentru 15 minute. Reduceţi flacăra la 180 °Celsius şi mai coaceţi pentru 50 de minute. Păstraţi pâinea la frigider – se alterează rapid. Congelaţi una dintre ele.

Pâinici cu quinoa

Ingrediente:
250 g FĂINĂ DE QUINOA
SARE
16 g PRAF DE COPT WINESTONE
14 ml ULEI
400 ml APĂ CARBOGAZOASĂ
UNT PURIFICAT
Preparare:Încingeţi cuptorul la 200°.Ingeţi o formă de brioşe cu unt. Într-un bol, amestecaţi bine făina de quinoa, sarea şi praful de copt. Adăugaţi apă şi ulei şi frământaţi până la omogenizare. Umpleţi formele 2/3 cu aluat şi coaceţi pentru 25 de minute. Lăsaţi pâinicile să se răcească pentru 15 minute, apoi scoateţi-le din forme.

Chifle din făină de orez

Ingrediente:
120 g FĂINĂ DE OREZ
80 g FĂINĂ DIN SOIA
7 g SARE
7 g CORIANDRU
10 g CIMBRU, MĂRUNŢIT
7 g PRAF DE COPT WINESTONE
200 ml APĂ MINERALĂ
(CARBONATATĂ)
7 ml ULEI

Frământaţi totul foarte bine. Formaţi chiflele şi coaceţi la 180° pentru 15 minute.

(Sursă: Cartea de bucate care însoţeşte rezultatele testului Imupro300)