0
teste de bine Login/Register

În ultimii ani, subiectul alergiilor alimentare a devenit, din păcate, foarte “popular” printre părinții ai căror copii se confruntă cu diverse probleme de sănătate, de la dermatită atopică și tulburări digestive până la probleme de creștere. Investigațiile medicale pentru identificarea cauzei acestor probleme includ și panelul de alergii alimentare imediate (IgE), care, nu de puține ori, nu oferă un diagnostic, iar simptomele persistă aparent fără vreo explicație. 

Dr. Iuliana Cotruț, medic primar pediatrie, competență ecografie generală, explică de ce în cazul în care panelul de alergii alimentare imediate nu identifică cauza pentru diverse probleme de sănătate, investigațiile medicale trebuie continuate în vederea identificării alergiilor alimentare de tip întârziat (IgG). Medicul vorbește totodată despre rezultatele pe care le-a obținut eliminând din dieta pacienților săi acele alimente care, prin intermediul unui test de sânge de dozare a anticorpilor IgG, s-au dovedit a provoca alergii alimentare de tip întârziat. 

 

Alergii imediate (IgE) vs. alergii întârziate (IgG)

“Există mai multe tipuri de alergii. Nu vorbim numai despre alergia de tip IgE, cea imediată, ci și de alergii de tip întârziat. Chiar dacă investigațiile făcute pentru primul tip de alergie nu ne conferă un diagnostic, investigațiile trebuie continuate și găsit exact alimentul sau o paletă largă de alimentele care să explice acea intoleranță sau alergie alimentară de tip IgG. Ca să vă exemplific, din experiență personală, o fetiță de 2 ani care nu creștea bine în greutate și care avea o frecvență de 3-4 scaune pe zi, cu toate investigațiile de alergii de tip IgE în limite normale și cu toate analizele în limite normale, a făcut investigația IMUPRO, de depistare a alergiilor de tip IgG. Au fost investigate 90 de alimente, dintre care 30 erau cu valori mari și foarte mari. S-a făcut regimul de excludere și tot ce presupune indicația testului IMUPRO, și în prima luna de la excluderea alimentelor responsabile a crescut 800 de grame”, exemplifică dr. Cotruț.   

Alergiile întârziate sunt reacții anormale ale organismului la proteinele din alimente şi apar atunci când bariera intestinală este deteriorată de obiceiuri alimentare dezechilibrate, stres, factori din mediul înconjurător, medicamente, alcool, infecţii intestinale sau prezenţa unor toxine. Spre deosebire de alergiile alimentare imediate, în cazul cărora organismul reacționează în câteva minute, în cazul alergiilor alimentare întârziate, reacțiile pot apărea și după trei zile. Tocmai de aceea alimentele care produc astfel de reacții sunt greu de identificat în lipsa unei analize de sânge.

Rezultatele implementării dietei IMUPRO 

Testul de identificare a alergiilor alimentare de tip întârziate a ajutat-o pe dr. Iuliana Cotruț să identifice cauzele unor afecțiuni pentru care aparent nu exista o explicație și să configureze un tratament personalizat pentru pacienții săi.

“În urmă cu doi ani, în urma unei conferințe, am înțeles că trebuie să căutăm mai mult cauza unor afecțiuni pentru care noi nu găsim o explicație palpabilă. Și atunci, făcând aceste investigații (de identificare a alergiilor alimentare întârziate –n.n), am înțeles că pot să descopăr o anumită cauză pentru afecțiunile copiilor, pornind de la dermatita atopică, tulburări de tranzit intestinal, la infecții respiratorii recurente, boli inflamatorii intestinale, obezitate, în ceea ce mănâncă copilul. Și atunci am început să recomand investigația de alergie de tip IgG și am putut să constat că din paleta largă de alimente pe care le consumă un copil, pe diverse etape de vârstă, sunt alimente pe care le tolerează mai bine, și alimente pe care trebuie să le exclud o perioadă din dieta lor, tocmai pentru a rezolva problemele medicale”, explică medicul.

Unul dintre cazurile rezolvate după identificarea alergiilor alimentare întârziate este cel al unei fetițe de 10 ani care se confrunta cu erupții cutanate și cefalee.

“A făcut toate investigațiile legate de afecțiunea neurologică, dar de fapt s-a dovedit, făcând testul IMUPRO, la care am asociat și o dozare de diaminoxidază, că responsabile de durerile de cap și de erupțiile cutanate sunt niște alimente. Acele alimente au fost excluse o perioadă, cele pe care le tolera au fost supuse rotației la 4 zile, și simptomele s-au ameliorat. Spectaculos și pentru copil, și pentru părinte. Numai că a venit vacanța și copilul a trebuit să plece în cantonament pentru că făcea sport de performanță. Și acolo nu a mai ținut dieta, iar durerile de cap au reapărut. La întoarecerea din cantonament, copilul a recunoscut că a mai mâncat și ceea ce nu avea voie să mănânce, și am concluzionat cu toții că este bine să ne întoarcem la dieta pe care o stabilisem împreună, și lucrurile se vor rezolva. Ceea ce s-a și întâmplat”, spune medicul.

Un alt caz este cel al unei fetițe de 7 ani  cu eșecul creșterii și cu scaune foarte dese după actul alimentației.

“Am luat toate cele patru mecanisme implicate în alergie, și testul IMUPRO ne-a ajutat foarte mult să înțelegem ce alimente trebuie scoase, pentru ce perioadă, cum trebuie să le reintroducem, cum trebuie să le rotim. Iar primul lucru de care a scăpat au fost aceste scaune care îi dădeau mari bătai de cap oriunde se ducea, de durerile de burtă asociate cu această emisie de scaun și a început să crească și în greutate. Chiar trebuie să ne gândim la alergiile de tip IgG, pentru că pot rezolva niște situații la care altfel nu găsim o soluție”, concluzioneză medicul.

Provocările implementării dietei IMUPRO

Implementarea dietei IMUPRO, pe baza rezultatelor testului care indică ce alimente trebuie excluse pentru o perioadă de 5 până la 8 săptămâni, reprezintă o provocare pentru părinți și copii.  

“După ce se face testul Imupro, urmează o perioadă de 24 până la 48 de ore, o perioadă de liniște, în care fiecare părinte trebuie să se calmeze. Pentru că citește acolo și vede că sunt o mulțime de alimente pe care nu poate să le mai dea copilului. Stăm de vorbă și explicăm că această alergie nu este o alergie pentru toată viața, este pe termen scurt, și dacă noi vom avea inteligența și răbdarea să excludem alimentele pe care nu le tolerează copilul în acest moment, iar pe celelalte să le rotim la 4 zile, lucrurile se vor rezolva de la sine”, explică dr. Cotruț.  

IMUPRO EXPERTS

IMUPRO EXPERTS. DR. GABRIELA ION: EXISTĂ BOLI DIGESTIVE ȘI EXTRADIGESTIVE CARE AU CA SUBSTRAT PRODUCEREA UNOR ALERGII ALIMENTARE ÎNTÂRZIATE. CUM IDENTIFICĂM ALIMENTELE “VINOVATE”?

IMUPRO EXPERTS. DR. CRISTINA POPESCU: „EXCLUDEREA ALIMENTELOR LA CARE SE IDENTIFICĂ INTOLERANȚĂ ATENUEAZĂ PROCESUL INFLAMATOR ȘI AMELIOREAZĂ SIMPTOMELE DE BOALĂ”. BENEFICIILE DIETEI IMUPRO ÎN BOLILE AUTOIMUNE

IMUPRO EXPERTS. DR. ALEXIS COCHINO: SUNT TREI SITUAȚII ÎN CARE ALERGIILE ALIMENTARE ÎNTÂRZIATE POT REPREZENTA CAUZA: CREȘTEREA INSUFICIENTĂ ÎN GREUTATE LA COPII, DERMATITA SEVERĂ ȘI ENTERITA CRONICĂ

IMUPRO EXPERTS. DR. ADRIAN ALECU. TESTUL IMUPRO OFERĂ O CALE NOUĂ DE DIAGNOSTIC PENTRU BOLI PE CARE ALTFEL NU LE-AM PUTEA IDENTIFICA