0
teste de bine Login/Register

Dacă ai fost diagnosticat cu sindrom de intestin iritabil, cel mai probabil medicul tău ți-a recomandat și o dietă. Și asta pentru că numeroase studii au indicat că modificările adecvate în alimentație reprezintă o componentă importantă în managementul pacienților cu sindrom de colon iritabil.

Ce diete se recomandă pentru sindrom de colon iritabil?

  1. De cele mai multe ori, persoanelor diagnosticate cu sindrom de colon iritabil li se fac recomandări generale în ceea ce privește dieta, bazate pe ghidurile actuale de gastroenterologie. Concret, aceștia trebuie să consume alimente ușor digerabile și să-și adapteze dieta zilnică în funcție de simptomele care apar. Astfel, în caz de diaree, trebuie să eliminele grăsimile și alimentele bogate în fibre (tărâțe de grâu, pâine integrală, orez, migdale, nuci și semințe, legume crude și fructe), iar în caz de constipație să crească aportul de fibre (30-50 gr./zi).
  2. O altă dietă recomandată persoanelor care suferă de sindrom de colon iritabil este FODMAP. Este dieta din care sunt eliminate alimente care conțin anumiți carbohidrați și zahăr, printre care se numără ceapă, usturoi, varză, conopidă, țelină, ciuperci, piersici, caise, prune, mere, cereale și făinoase, precum și anumite lactate.
  3. În ultimii ani, tot mai multe studii au arătat legătura dintre alergiile alimentare întârziate (intoleranțe alimentare) și simptomele sindromului de colon iritabil. Spre deosebire de dieta FODMAP, care este una generală, dieta din care sunt eliminate alimentele la care un pacient a dezvoltat sensibilitate, ține cont de răspunsul imunitar individual al pacientului.

Alergiile alimentare întârziate sunt identificate pe baza măsurării anticorpilor IgG din sânge. Varianta cea mai extinsă a testului IMUPRO măsoară reacția la peste 270 de alimente. Alimentele la care s-au înregistrat valori crescute de anticorpi trebuie eliminate între 5 și 8 săptămâni din dieta zilnică, iar cele cu valori normale, trebuie consumate respectând principiul rotației, o dată la 4 zile. Găsești mai multe informații despre conceptul IMUPRO AICI.

Cât de eficiente sunt aceste diete?

Acesta este întrebarea la care și-au propus să răspundă cercetători ai departamentului de Dietetică și Nutriție Clinică al Universității de Medicină din Bialystok și de la Institutul de Microbiologie din Polonia, în cadrul unui studiu publicat recent (septembrie 2021) în revista Journal of Clinical Medicine.

La studiu au participat 73 de femei diagnosticate cu sindrom de colon iritabil mixt, care timp de 8 săptămâni au urmat dieta FODMAP (26 persoane), dieta IMUPRO (21 de persoane) și dieta generală recomandată de gastroenterolog conform ghidurilor în vigoare (26 de persoane).

  • Rezultate pe simptomele digestive:
Simptome FODMAP (26) DIETA IMUPRO (21) DIETA gastroenterolog (26)
  Înainte După Înainte După Înainte După
Dureri abdominale 15 11 16 2 16 14
Dureri abdominale după masă 11 6 14 2 14 12
Dureri abdominale în timpul defecației 5 2 9 1 6 6
Senzație de defecație incompletă 13 10 13 2 14 15
Mucus în scaun 8 2 6 0 5 6
Sânge în scaun 3 0 2 0 2 2
Constipație 11 7 14 4 19 17
Balonare 22 7 19 2 24 22
Borborisme 17 4 18 2 21 19
Plenitudine gastrică 15 3 19 2 22 19
Grețuri 6 0 7 0 9 9
Arsuri stomacale 2 2 7 1 5 4
Eructație 5 4 6 0 7 7

 

  • Rezultate pe simptomele extradigestive
Simptome FODMAP (26) DIETA IMUPRO (21) DIETA gastroenterolog (26)
  Înainte După Înainte După Înainte După
Oboseală cronică 5 4 7 1 9 8
Probleme dermatologice 0 0 4 0 1 1
Dureri de cap/migrene 3 3 3 0 5 4

 

Concluzii:

  • Sindromul de colon iritabil este o afecțiune complexă, cu multiple cauze, iar un singur tratament, generalizat, nu este eficient. Este evident că alimentația joacă un rol major în apariția acestei afecțiuni, fie din cauza tipului alimentului, a răspunsului imun al pacientului sau a florei sale intestinale.
  • Dieta personalizată, configurată pe baza rezultatelor testului IMUPRO, este mai eficientă în managementul sindromului de colon iritabil decât recomandările generale și ar putea avea chiar rezultate mai bune decât dieta FODMAP.
  • Numai dieta personalizată a condus la îmbunătățiri semnificative la toate simptomele monitorizate, atât digestive, cât și extradigestive.