O combinație inedită – ciocolată neagră și sare – pentru a marca momentele de sărbătoare, în care ne place să ne delectăm și cu un desert. Iată o rețetă rapidă, fără gluten și fără lapte care poate ține cu succes locul unor prăjituri tradiționale cum sunt cozonacul și pasca. Dacă credeți că este o combinație prea îndrăzneață, renunțați la sare și serviți tarta alături de câteva căpșune proaspete. Sau fistic ori alte nuci. E nevoie doar de puțină imaginație.
Este o rețetă care se prepară în aproximativ 30 de minute și care conține ingrediente sănătoase. Fără gluten, fără lapte. Asigurați-vă însă că aceste ingrediente sunt și de cea mai bună calitate.
INGREDIENTE pentru crustă
2 căni de făină de migdale (alternativ, puteți măcina migdale, dar cu grijă să nu se transforme în unt)
1/4 cană de pudră de cacao neîndulcită
1/4 ceasca de ulei de nuca de cocos (topit)
3 linguri de sirop de arțar
1/2 linguriță sare kosher
INGREDIENTE pentru umplutură
1 1/2 căni de lapte de cocos
450 g ciocolată neagră (ruptă în bucăți)
1 linguriță extract de vanilie (păstaie de vanilie)
1/4 linguriță sare kosher
Pentru topping: sare de mare
MOD DE PREPARARE
Preîncălziți cuptorul la 175°C. Amestecați ingredientele pentru crustă până amestecul devine omogen. Puneți compoziția astfel obținută într-o formă de tartă de 20-24 cm și introduceți la cuptor pentru aproximativ 12 minute. Crusta trebuie coaptă până devine uscată și fermă. Când este coaptă, scoateți-o din cuptor și lasați-o să se răcească.
Pentru umplutura tartei, încălziți laptele de nucă de cocos pe aragaz sau în cuptorul cu microunde până atinge punctul de fierbere. Rupeți ciocolată în bucăți mici, puneți-o într-un castron și turnați laptele de cocos. Așteptați 30 de secunde, apoi amestecați ușor până când ciocolata se topește și devine foarte fină. Adăugați extractul de vanilie și sarea. Turnați umplutura de ciocolată în forma în care se află crusta și neteziți compoziția până se uniformizează.
Puneți tarta la frigider și lăsați-o să se răcească cel puțin 2 ore.
Tarta cu ciocolată neagră se servește rece. Presărați deasupra puțină sare de mare. Sau orice alt topping preferați.