Dacă ești nevoit să excluzi glutenul din alimentație, asta nu înseamnă că nu te mai poți bucura de felurile tale preferate de mâncare. Sunt nenumărate variante pentru a înlocui ingredientele care conțin gluten. Sigur, cel mai la îndemnă e să folosești făina fără gluten, dar dacă ți se pare prea scumpă sau greu de procurat, poți încerca și alți înlocuitori. De exemplu, dacă vrei să savurezi o tartă sărată, poți înlocui crusta clasică cu o crustă de cartofi dulci. Și-a iată un bun punct de plecare pentru nenumărate rețete . Pentru că, practic, această crustă poate fi umplută cu orice ingrediente, în funcție de preferințe și toleranțe.

Vă propunem o tartă cu spanac sau alte verdețuri de sezon pentru că este primăvară și trebuie să ne bucurăm cât de des putem de alimente proaspete. Puteți folosi însă și ciuperci, dovlecei, vinete sau alte legume. În ceea ce privește brânza feta care dă o savoare aparte acestui preparat, ea poate fi înlocuită cu brânza de capră sau oaie, mozzarella sau alte tipuri de brânză permise.

INGREDIENTE

2 cartofi dulci, medii, curățați de coajă și tăiați în felii subțiri ca chipsurile

1 linguriță de ulei

1 ceapă medie tocată mărunt (sau ceapă verde)

100-150 gr spanac proaspăt (sau alte verdețuri de sezon – leurdă, de exemplu)

125 ml lapte

¼ linguriță de sare

¼ linguriță piper negru proaspăt măcinat

¼ linguriță piper roșu proaspăt măcinat

4 ouă

2 albușuri de ou

50 gr de brânză feta (de oaie, de capră, ricotta etc.)

MOD DE PREPARARE

Preîncălziți cuptorul la 190°C.

Luați o formă de tartă/tigaie cu diametrul de 20-24 cm și ungeți-o cu ulei. Formați apoi “crusta” tartei așezând feliile subțiri de cartofi dulci de jur împrejurul tăvii, astfel încât să se suprapună pe jumătate, precum și pe fundul vasului pe care l-ați ales pentru copt. Pulverizați ulei pe feliile de cartofi și introduceți tava în cuptor pentru 20 de minunte.

În acest timp, puneți puțin ulei într-o tigaie și adăugați ceapa tocată mărunt. Lasați 3 minute la sotat, apoi adăugați și spanacul pentru alte 3 minute. Apoi luați tigaia de pe foc.  

Într-un bol, amestecați laptele, cele 4 ouă și 2 albușuri, sarea și piperul. Scoateți crusta de cartofi din cuptor și puneți spanacul sotat. Adăugați amestecul de ouă, lapte, sare, piper negru și roșu, iar apoi cubulețele de brânză feta. Introduceți din nou tava în cuptor și mai coaceți pentru 35 de minute la aceeași temperatură, sau cât este nevoie pentru a se încheaga amestecul de ou.

Când tarta este coaptă, scoateți-o din cuptor, lasați-o 5-10 minute să se răcească, apoi porționați-o.

Poftă bună!   

Top