0
teste de bine Login/Register

Pentru momentele festive sau pentru cele în care vreți să vă bucurați de un desert foarte gustos, dar și foarte sănătos, vă prezentăm o rețetă de prăjitură fără gluten cu migdale, lămâie, afine și fistic, absolut delicioasă. Și care, în plus, este și foarte ușor și rapid de preparat.

Persoanele care trebuie să renunțe la gluten pentru că au dezvoltat o sensibilitate la această proteină, găsesc uneori dificilă adaptarea la o dietă zilnică din care sunt excluse grâul ori cerealele considerate mai sănătoase precum secara, ovăzul sau orzul. Și probabil că cel mai greu le este să renunțe la dulciuri. Vestea bună este că, atât pentru preparate cum sunt pâinea, pizza sau pastele, cât și pentru deserturi, există alternative, uneori chiar mai gustoase și mai sănătoase. Până la urmă, beneficiile pe care le are excluderea unor alimente care s-au dovedit că fac rău organismului, sunt mult mai mari decât plăcerea de a consuma un anumit aliment sau preparat. Iar această plăcere poate fi satisfăcută oricând dacă există puțină imaginație și deschidere în a încerca noi rețete.

Vă prezentăm în continuare o rețetă de prăjitură absolut delicioasă care poate face oricând concurență unei prăjituri clasice care are în compoziție făină.

INGREDIENTE  

450 g migdale măcinate

120 g afine

120 g zahăr

3 gălbenușuri

3 albușuri

1 păstaie de vanilie (zahăr vanilinat)

Sucul și coaja de la o lămâie

½ pachet de praf de copt fără gluten

Sare

Pentru glazura de lămâie

120 g de zahăr pudră

2-3 linguri de zeamă de lămâie

50 de g de fistic

Pentru a coace prăjitura aveți nevoie de o tavă și de hârtie de copt.

MOD DE PREPARARE

Puneți gălbenușurile și zahărul în bolul unui mixer și amestecați până când compoziția devine spumoasă. Între timp, preîncălziți cuptorul la 160°C și tapetați tava cu hârtie de copt. Spălați afinele și lăsați-le să se scurgă într-o sită. Tăiați păstaia de vanilie și scoateți miezul. Adăugați migdalele măcinate, vanilia, coaja de lămâie, praful de copt și sarea și amestecați totul până când compoziția devine omogenă. La final adăugați și sucul de lămâie și opriți mixerul. Separat, bateți albușurile spumă cu puțină sare. Adăugați afinele și albușul bătut spumă, amestecând ușor de sus în jos, nu în sensul acelor de ceasornic. Turnați compoziția în tava de copt și introduceți-o la cuptor pentru 40-45 de minute. Verificați dacă prăjitura este coaptă folosind o scobitoare. Dacă nu trece acest test și rămâne aluat pe scobitoare, mai coaceți 5-10 minute.

Scoateți prăjitura din cuptor și lasați-o 15 minute să se răcească, apoi scoateți-o cu grijă din formă și îndepărtați hârtia de copt.   

Când prăjitura este răcită complet, puteți turna peste ea glazura din zahăr pudră și suc de lămâie. Pentru o textură mai bogată și un aspect și mai plăcut, presărați deasupra fistic zdrobit.