Când spui pizza, te gândești inevitabil la Italia. Ei bine, acest preparat s-a îmbogățit în călătoria lui prin întreaga lume prin punerea în valoare a ingrediendelor specifice fiecărei zone în care a ajuns. Și pentru că urmarea unei diete nu înseamnă că nu te mai poți bucura de mâncare, vă propunem o rețetă de pizza vegetariană de inspirație spaniolă, fără gluten. Sună cel puțin interesant, nu-i așa? Promitem că este și foarte gustoasă.
Și nu numai că este foarte gustoasă, dar vă oferă și posibilitatea de a fi creativi și de a face combinații inedite în ceea ce privește toppingul. Puteți alege să folosiți ceapă, spanac, ardei dulci, kale sau vinete. Practic posibilitățile sunt nelimitate.
De data aceasta vă propunem rețeta cu ardei dulci și spanac. Dacă testul Imupro a indicat alergii alimentare întârziate la aceste ingrediente, le puteți înlocui cu cele premise.
INGREDIENTE pentru amestecul de făină fără gluten:
300g făină de orez alb
250g făină de orez integral
220g amidon din cartofi / făină de cartofi
80 g amidon de tapioca
30g lapte praf de orez
1 lingură de ceai de psyllium
8 g gumă de xantan
5 g proteină de mazăre
Mod de preparare:
Se amestecă foarte bine toate ingredientele, se pun într-un borcan și se depozitează într-un loc răcoros.
Alternativ puteți folosi făină fără gluten din comerț.
INGREDIENTE pentru aluat
250 g făină fără gluten
18 g de drojdie proaspătă
5 g zahăr
100 ml apă calduță
2 gălbenușuri de ou
5 linguri de ulei de măsline presat la rece
1/2 linguriță de sare
INGREDIENTE pentru topping
2 ardei roșii mari
1 legătură mare de spanac proaspăt
1 cățel de usturoi
2 linguri de ulei de măsline presat la rece
sare
boia de ardei
suc de lămâie
câteva crenguțe de cimbru proaspăt
MOD DE PREPARARE
Începeți cu aluatul. Puneți drojdia într-un castron, adăugați zahărul și apa, amestecați ușor și lăsați drojdia să se dizolve. Turnați amestecul de făină fără gluten într-un vas de mixer, adăugați gălbenușurile, uleiul, sarea, drojdia dizolvată și amestecați toate ingredientele și frământați-le cu cârligul special de aluat până când dobândește o textură netedă. Puneți aluatul într-un castron, acoperiți-l cu prosop de bucătărie umed și lăsați-l să stea într-un loc cald timp de aproximativ 45 de minute.
Între timp, curățați ardeii și tăiați-i în felii subțiri. Spălați spanacul, rupeți-l și lăsați-l să se scurgă. Curățați usturoiul și tăiați-l în felii subțiri. Turnați puțin ulei într-o tigaie adăugați ardeiul și cimbrul, acoperiți tigaia cu un capac și lasați-l să se înmoaie la foc mediu timp de 5 minute. Apoi adăugați spanacul și usturoiul, amestecați bine, acoperiți tigaia din nou și mai lasați totul la înăbușit încă 3 minute.
Adăugați sarea, condimentele și sucul de lămâie. Amestecați ușor, puneți capacul și dați tigaia deoparte.
Preîncălziți cuptorul la 180°C. Întindeți aluatul pe o suprafață de lucru pe care ați presărat în prealabil puțină făină, și puneți-l într-o tavă, pe hârtie de copt. Coaceți aluatul timp de 25-30 de minute. Când aluat-ul s-a copt, puneți deasupra legumele înăbușite și mai introduceți tava în cuptor pentru încă 2-3 minute.
Bucurați-vă apoi de o pizza delicioasă cu legume proaspete și calde!