0
teste de bine Login/Register

O combinație inedită de ingrediente care se transformă în mai puțin de o oră într-o mâncare delicioasă pentru cei care trebuie sau vor să elimine glutenul, dar și pentru vegetarieni, care, desigur, vor renunța la brânza de capră.

Acest fel de mâncare se gătește exact ca un risotto. Meiul trebuie fiert la foc mic până capătă o textură cremoasă. Se servește alături de sfeclă coaptă, un strop de miere, puțină brânză de capră și câteva bobițe de rodie, fiind o variantă excelentă de prânz sau cină. Mai ales în zilele mai friguroase.  

Meiul este o cereală mai puțin populară la noi, fără gluten, dar bogată în fibre, minerale și nutrienți, care se digeră foarte ușor. Previne constipația și acționează ca un prebiotic. Mai mult, serotonina din mei ajută la îmbunătățirea stării de bine. Tot la starea de bine contribuie și sfecla pentru ca are un conținut important de betaină. În plus, această legumă este o sursă bună de vitamina A, vitaminele B1,B2 și B6, vitamina C, calciu, fier, potasiu și antioxidanți.  

INGREDIENTE (2 porții)

2 bucăți de sfeclă (100 g)

1-2 cesti de mei

1 cățel de usturoi

1/2 lingurita de miere

1 crenguță de rozmarin

frunze de patrunjel

2 cepe

1 linguriță de sos de soia

ulei de masline

chili, sare și piper

bobițe de rodie

opțional: brânză de capră sau brânză de oaie

MOD DE PREPARARE

Spălați meiul ținându-l sub jetul de apă, într-o sită fină. Puneți o cantitate dublă de apă cu puțină sare sau supă la fiert. Când a fiert apa, reduceți focul la minimși adăugați meiul. Lasați-l să fiarbă acoperind vasul cu un capac, timp de 15 minute. Apoi luați vasul de pe foc și mai lasați-l acoperit încă 10 minute.   

Între timp, puneți sfecla la fiert pentru 30 de minute. Ca alternativă, sflecla poate fi pregătită și în cuptor. După ce s-a fiert, puneți sfecla în apă rece și decojiți-o folosind mănuși, apoi tăiați-o în cuburi mici.

Tocați ceapa și puneți-o la călit într-o tigaie cu puțin ulei. Adăugați și crenguța de rozmarin și gătiți până amestecul devine sticlos. Adăugați apoi usturoiul, mierea, chili și așteptați 2-3 minute înainte de a pune cuburile de sfeclă și meiul. Adăugați puțină apă sau supă și mai lasați puțin la fiert, la foc mic. Condimentați apoi cu sare și piper. Adăugați și sosul de soia și frunzele de pătrunjel tocate mărunt.

Înainte de a servi, adăugați puțină brânză de capră sau de oaie, iar deasupra puneți și câteva bobițe de rodie.

Poftă bună!