0

Proteinele ne dau energia necesară pentru o bună funcționare a organismului, care să facă față activităților de peste zi. Ȋn timp ce o cantitate mare de proteine este dăunătoare pentru persoanele ce suferă de afecțiuni renale sau diabet, consumul de proteine de calitate în cantitatea potrivită are multe beneficii deoarece:

– Menține funcționalitatea sistemului imunitar, menține sănătatea inimii și a sistemului respirator și facilitează recuperarea după exerciții fizice;

– Este vital pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, dar și pentru menținerea stării de sănătate la vârste înaintate;

– Poate ajuta la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare sau a diabetului;

– Poate ajuta la o gândire mai limpede și la o memorie mai bună;

– Contribuie la o stare de spirit bună și crește rezistența la stres, anxietate și depresie;

– Ajută la menținerea unei greutăți normale prin controlarea apetitului și a stării de sațietate, și asigură energia necesară pentru activități fizice susținute;

– Pe lânga faptul că sunt necesare pentru a te simți sănătos si energic, proteinele sunt importante și pentru felul cum arăți. Consumul de proteine de bună calitate contribuie la sănătatea pielii, a unghiilor și a părului, dar și la formarea și menținerea masei musculare și corporale în timpul unui regim alimentar.

Cele mai bune surse de proteine de calitate sunt soia, ouăle, somonul, branza de vaci, carnea de vită, iaurtul, proteine din zer, sardinele, carnea albă de pui și de curcan, fructele în coajă lemnoasă (migdale, nuci, fistic, caju, alune de pădure).