0
teste de bine Login/Register

Cozonacul fără gluten nu este la fel de pufos ca un cozonac făcut cu făină normală, dar gustul rămâne același. La fel și mirosul, care pentru mulți dintre noi e parte sau sinonim cu sărbătoarea Crăciunului. Iar o alergie întârziată sau o intoleranță la gluten, nu trebuie să te țină departe de bucuriile culinare ale sărbătorilor de iarnă. Mai ales că există o mulțime de variante de a înlocui făină obișnuită. Chiar și în prăjituri.

Cea mai simplă variantă dacă vrei să faci un cozonac fără gluten e să folosești făina fără gluten. Asta ca rezultatul să fie cât mai aproape de cel original. Sigur că poți încerca și diverse combinații de făinuri alternative, cum sunt cele de hrișcă sau migdale, dar e nevoie de puțină practică pentru a te putea bucura de un rezultat bun. Așa că, cel mai la îndemână, e să înlocuiești făina normală cu una fără gluten.

Dacă ai mai făcut cozonac până acum, îți va fi destul de ușor. Dacă nu, urmează pașii enumerați la modul de preparare. Vei regăsi în continuare rețeta pentru aluatul cozonacului fără gluten. Pentru umplutură poți folosi amestecul preferat: nucă măcinată, stafide hidratate în rom, rahat, mac, cacao, ciocolată, fructe confiate sau chiar cremă de brânză.  

Cozonac fără gluten – 2 bucăți

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

900 gr făină fără gluten

30 gr drojdie proaspătă

1 linguriță de sare

4 linguri de zahăr

400-450 ml de lapte

4 ouă

100 gr unt

Coajă rasă de la o portocală și o lămâie

2 pliculețe de vanilie

MOD DE PREPARARE

  1. Pentru început trebuie să pregătești maiaua. Pune 200 de ml de lapte pe foc, împreună cu zahărul și lasa amestecul să le încălzească puțin. Adaugă apoi drojdia și 2-3 linguri de făină și lasă amestecul să se odihnească 10-15 minute.
  2. Cerne făina și fă o adâncitură în mijloc, unde pui ouăle, 200 ml lapte, sarea, mirodeniile, și maiaua, apoi începi să frămâți aluatul. Dacă este nevoie, mai adăugă lapte până obții un aluat nelipicios.
  3. După ce ai încorporat toate ingredientele, adaugă untul treptat și frământă în continuare. 
  4. Odată ce untul a fost încorporat, lasă aluatul la dospit, într-un loc cald, timp de 1.30 de minute.  În principiu, trebuie să își dubleze volumul.  
  5. Împarte aluatul în 4 bucăți egale. Întinde fiecare bucată pe masa de lucru, unsă în prealabil cu puțin ulei.
  6. Pune umplutura aleasă și rulează fiecare bucată de aluat.
  7. Împletește două câte două bucățile de aluat rulate.
  8. Cei doi cozonaci astfel obținuți se pun în tăvi tapetate cu hârtie de copt.
  9. Se mai lasă la dospit încă o oră.
  10. Unge coznocii cu un amestec format din ou și puțin lapte și introdu-i în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aproximativ 60 de minute.