0
teste de bine Login/Register

Cartoful alb se regăsește frecvent în rândul alimentelor care provoacă alergii alimentare întârziate, mai ales în cazul copiilor. Alternativa este folosirea cartofului dulce, care din punct de vedere nutrițional este chiar mai valoros decât cartoful alb.

Potrivit csid.ro, 100 de grame de cartof dulce gătit (copt sau fiert) are puţin peste 100 de calorii, 24 de grame de sodiu, 195 mg de potasiu, 6 grame de fibre, 3.6 grame de proteine, 12 grame de zaharuri, calciu, fier, 37% din necesarul zilnic de vitamina A, 16% din doza zilnică recomandată de vitamina B6, 10% din necesarul de vitamina B5, 15% din DZR de potasiu şi 28% din cea de mangan. Pe lângă acestea, se regăsesc mici cantităţi de calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina E, tiamină, riboflavină şi folaţi. De asemenea, cartoful dulce este o sursă importantă de betacaroten, cunoscut ca precursor al vitaminei A, un puternic antioxidant. 

DIETA IMUPRO. Vă prezentăm în continuare o rețetă de cartofi dulci picanți care, însoțiți de o salată, poate reprezenta atât o variantă de prânz, cât și una pentru cină.

Cartofi dulci picanți (4 porții)

INGREDIENTE

■ 1 kg de cartofi dulci

■ 250 g de ardei verde gras (sau orice alt soi)

■ 1 ardei roșu

■ 1 ceapă uscată sau câteva cepe verzi

■ 3 linguri de ulei de măsline

■ 1 lingură de oțet de vin alb

■ 150 g de brânză cheddar (rasă)

■ sare, piper și chili (dacă vă place foarte picant)

MOD DE PREPARARE

■ Preîncălziți cuptorul la 180 °C. Ungeți o tavă sau o cratiță cu ulei de măsline. Spălați și tăiați cartofii dulci în felii groase de 1 cm. Puneți cartofii în vas, stropiți-i cu ulei de măsline, adăugați sare și piper. Puneți tava în cuptor și coaceți cartofii timp de 15 minute.

■ Între timp spălați și tăiați ardeiul roșu și ceapa cubulețe. Ardeiul verde tăiați-l rondele și adăugăți-l peste amestecul format din ardeiul roșu și ceapă. Adăugați 3 linguri de ulei de măsline, oțetul și jumătate din cantitatea de brânză rasă. Condimentați cu sare, piper și chili, dacă vă place să mâncați mai picant.

■ Puneți amestecul peste feliile de cartofi dulci și adăugați restul de brânză. Coaceți aproximativ 10 minute sau până când brânza se topește.