Când ai gătit ultima oară cu păstârnac? Dacă nu îți amintești, înseamnă că este numit pe bună dreptate “leguma uitată”. Iată în continuare 5 motive pentru ca data viitoare să îl treci pe lista de cumpărături. Plus o rețetă de supă delicioasă, numai bună pentru zilele de iarnă.

Specialiștii în nutriție recomandă să mâncăm cât mai sezonier și mai local, adică să consumăm fructe și legume atunci când este vremea lor, și pe care să le procurăm de la producătorii locali. Și cum iarna nu este foarte ofertantă din acest punct de vedere, poate nu ar fi rău să redescoperim unele legume, pe care se pare că le-am uitat, acum că în supermarketuri găsim aproape orice, oricând. 

De ce să incluzi păstrânacul în alimentație?

  1. Conține vitaminele A,C, B1,B2 și acid folic.
  2. Conține săruri minerale și potasiu, fier, calciu, iod, amidon și fibre.
  3. Are acţiune diuretică, antioxidantă și tonică.
  4. Consumat crud poate fi un remediu pentru constipaţie, anorexie, dureri gastrice, obezitate sau infecţii.
  5. Are un gust dulce-picant și este aromat conferind savoare mâncărurilor.

Păstârnacul poate fi consumat crud, în salate, tras la tigaie ca garnitură, sau în ciorbe și supe.   

SUPĂ CREMĂ DE PĂSTÂRNAC

INGREDIENTE  

1 ceapă

2 căței de usturoi

1 bucățică de ghimbir proaspăt (5 cm)

ulei de masline

1 lingură de unt

1 lingură garam masala (amestec de condimente indiene)

6 bucăți de păstârnac

500 ml lapte (dacă ai sensibilitate alimentară*, înlocuiește-l cu laptele de cocos)

750 ml supă de legume

pătrunjel proaspăt

Opțional: Pentru servire, pâine crocantă sau pâine de quinoa cu puțin ulei de măsline.

MOD DE PREPARARE

Curăță ceapa, usturoiul și ghimbirul și toacă-le mărunt.

Într-o cratiță mare, pune puțin ulei de măsline și unt, și adaugă legumele tocate și mixul de condimente indiene. Lasă la foc mediu 10 minute, până ceapa devine sticloasă.  

Între timp, curăță păstârnacul și taie-l în bucăți de 3 cm și pune-l în cratiță la călit. Adaugă laptele și supa, și așteptă până când dă în clocot. Apoi, redu focul, acoperă cu un capac și lasă totul la fiert 30 de minute.

Verifică dacă păstârnacul este bine fiert. Dacă e gata, dă cratița deoparte și folosește blenderul pentru a obține un amestec neted și cremos. Adăugă sare și, eventual, piper, după gust. Dacă îți place ardeiul iute, poți decora farfuria cu câteva feliuțe tocate fin sau te poți limita doar la pătrunjel verde tocat mărunt.  

Poftă bună!

Top