0
teste de bine Login/Register

Laptele, glutenul, ouăle şi nucile sunt ingrediente principale ale preparatelor de Crăciun. Acestea sunt clasificate ca alergeni majori și pot declanșa reacții alergice imediate (alergie de tip I, IgE). Consumarea extractelor de vanilie poate duce la dificultăți de respirație, o bucată de turtă dulce poate declanșa o reacție cutanată cu prurit și, în ciuda plăcerii de a mânca un măr copt, acesta poate provoca inflamația ochilor.

Dar pe lângă alergiile imediate, alimente pot declanşa şi alergii întârziate (alergie de tip III, IgG) şi pot provoca reacţii precum diaree, constipație, flatulență, dureri de cap sau creștere bruscă în greutate.

Bănuieşti că te confrunţi cu o alergie alimentară întârziată? Fă un test rapid AICI

Pentru a vă bucura de un Crăciun fără griji în cazul în care vă confruntaţi cu aceste tipuri de alergii, trebuie doar să găsiţi înlocuitori pentru ingredientele preparatelor specifice acestei perioade a anului.

Biscuiţii sunt la fel de savuroşi şi dacă sunt preparaţi din făină fără gluten (de exemplu, făină de porumb, hrișcă sau făină de orez). Laptele de soia, de orez sau de nucă de cocos sunt, de asemenea, o alternativă excelentă la laptele de vacă. În funcție de tolerabilitate, nucile, alunele sau arahidele pot fi înlocuite, de exemplu cu semințe de dovleac sau fulgi de nucă de cocos. Acestea și alte produse pentru persoanele care suferă de alergii pot fi găsite în magazinele specializate sau la standurile speciale din supermarketuri. Acolo, veți găsi, de exemplu, sâmburi de caise dulci și nectar de agave pentru rețeta de biscuiți pe care vi-o propunem.

Biscuiţi cu sâmburi de caise (15 porții)

Ingrediente:

■ 150 g sâmburi de caise (dulci) (alternativă: semințe de dovleac)

■ 8 g cacao

■ 40 g nectar de agave

■ 10 ml apă

■20 ml coniac, de ex. coniac de caise

■2 lingurițe de cacao

Mod de preparare:

1. Rumeniți miezul de caise și apoi măcinați-l într-un mixer sau tocător.

2. Într-o oală pe o plită caldă, adăugați miezul de caise macinat peste cacao, nectar de agave, apă și brandy și amestecați pentru a crea un aluat.

3. Lăsați aluatul să se răcească timp de aproximativ o oră. Apoi, folosind mâinile ude, se formează bile mici și se rostogolesc în pulbere de cacao. Alternativ, acestea pot fi rulate în de glazură de zahăr, fulgi de nucă de cocos, miezuri de caise măcinate sau semințe de dovleac.

MAI MULTE REŢETE FĂRĂ GLUTEN GĂSIŢI AICI