0
teste de bine Login/Register
Brownie fără gluten cu cartof dulce și tahini. Ai încercat să folosești cartof dulce și tahini într-o rețetă de desert? Oricât ți s-ar părea de ciudat, rezultatul este incredibil de gustos și de sănătos. Pentru că astfel înlocuiești două ingrediente care îți pot provoca sau întreține unele probleme de sănătate – zahărul și făina de grâu – cu ingrediente cu efect antiinflamator: tahini-ul care conferă un gust bogat, iar cartoful dulce creează o textură umedă și delicioasă.

Ai mai jos rețeta de brownie fără gluten cu cartof dulce și tahini care are mai șanse să devină unul dintre preparatele preferate dacă urmezi o dietă vegană, Paleo sau ești în etapa de excludere a dietei ImuPro.

Efect antiinflamator

Ingredientele de care ai nevoie pentru acest desert conțin substanțe antiinflamatoare care ajută organismul să lupte împotriva bolilor și să se amelioreze durerile din corp. 

  • Cartofii dulci

Cartofii dulci sunt bogați în antioxidanți cum ar fi beta-carotenul, acid clorogenic și cumarine.

Beta-carotenul este transformat în vitamina A în corp, necesară pentru sănătatea ochilor. De asemenea, vitamina A ajută și la formarea și menținerea sănătății dinților, a oaselor și țesuturilor moi, a mucoaselor și a pielii. 

Cartoful dulce este și o sursă bogată de vitamine și minerale cu proprietăți anti-inflamatoare puternice. Acesta are o concentrație mare de colină, al cărui principal beneficiu este reducerea răspunsului inflamator în organism.

De asemenea, cartoful dulce este bogat în magneziu, esențial pentru funcționarea normală a organismului și reducerea stresului și a anxietății.  

  • Tahini din susan

Semințele de susan sunt bogate în fosfor potasiu, calciu și fier și reprezintă o sursă bună de vitamina E, B1, B2, B3, B5 și B12. Vitaminele B sunt esențiale pentru reglarea proceselor metabolice în organism și răspunsul la stres.

  • Pudra de cacao

Sursă importantă de magneziu și fier, dar și de antioxidanți pentru că are de 40 de ori mai multe substanțe active decât au afinele, pudra de cacao este un superaliment care contribuie la eliminarea radicalilor liberi.

Cacao conține și două molecule ce îmbunătățesc starea de spirit: feniletilamina (PEA) și anandamida. PEA este o substanță pe care corpul nostru o produce natural atunci când suntem entuziasmați și care ne ajutăm să ne concentrăm.

Dacă te-ai convins că acest desert este nu numai delicios, dar și foarte sănătos, iată și rețeta de brownie fără gluten

INGREDIENTE  

  • 2/3 căni de piure de cartof dulce gătit (aproximativ un cartof dulce mare)
  • 1/3 căni tahini de susan
  • 1/2 căni zahăr de cocos
  • 2 linguri de semințe de in măcinate menstecate cu 5 linguri de apă
  • 2 linguri de extract de vanilie
  • 3/4 căni făină de migdale
  • 1/4 căni făină de cocos
  • 1/4 căni pudră de cacao crudă
  • Jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/4  lingurițe sare

MOD DE PREPARARE

  1. Încălzește cuptorul la 180°C, pune hârtie de copt pe fundul unei tăvi mici de brownie (20×20 cm) și unge marginile cu ulei de cocos.
  2. Amestecă într-un bol cu mixerul piureul de cartof dulce, tahini de susan și zahărul de cocos. Adaugă amestecul de semnițe de in cu apă și vanilia și amestecă până se omogenizează.
  3. Adaugă ingredientele uscate și amestecă cu un tel sau o spatulă până se omogenizează.
  4. Răstoarnă compoziția în tavă, și coace aproximativ 20-25 de minute, sau până trece testul scobitorii.
  5. Lasă brownie-ul să se răcească complet înainte de a îl porționa și consuma.
  6. Poate fi păstrat în frigider aproximativ o săptămână sau poate fi congelat în pungi de congelator.