0
teste de bine Login/Register

Despre antioxidanți și efectelor lor benefice se vorbește încă din anii ’90. Aceste substanțe au capacitatea de lupta împotriva radicalilor liberi (compuși chimici foarte reactivi care pot ataca celulele și a le modifica astfel funcțiile) și de a preveni sau a reduce daunele cauzate de procesul de oxidare. Astfel, o dietă care include legume și fructe bogate de antioxidanți scade riscul de a vă confrunta cu diverse afecțiuni.

Un studiu publicat de The Journal of Nutrition arată că acidul elagic (un antioxidant natural care se găsește în zmeură, rodii, nuci și afine) sporește efectele quercetinei (un alt antioxidant găsit în mere, struguri, ceapă și hrișcă); aceste substanțe inhibă dezvoltarea mai multor tipuri de celule canceroase.

O sursă bogată de antioxidanți o reprezintă în special fructele de pădureAfinele, de exemplu, au mai mulți antioxidanți decât alte 40 de fructe și legume comune. Același lucru este valabil și pentru mure, dar este important de știut că acestea sunt, de asemenea, pline de polioli, principala componentă a înlocuitorilor de zahăr adesea învinuiți pentru problemele abdominale). La fel ca afinele, zmeura și căpșunile sunt și ele bogate în antioxidanți.

Portocalele, alături de mango, piersici și pepenele verde, sunt bogate în beta-criptoxantină, un antioxidant care poate reduce riscul de artrită. Aceste fructe sunt, de asemenea, bogate în vitamina C, principalul antioxidant solubil în apă, care înlătura radicalii liberi și preven deteriorarea celulelor.

O altă sursă importantă de antioxidanți o reprezintă și legumele, mai ales cele de culoare verde închis, cum sunt broccoli, spanacul sau varza kale. În plus, aceste legume sunt bogate în nutrienți care ajută la combaterea bolilor datorită conținutului de vitamina C, E, A și calciu. De asemenea, prazul, salata şi varza sunt surse de luteina şi quercetină, doi antioxidanți puternici.

REŢETĂ. Supă cremă de broccoli

Ingrediente

– 1 lingură de ulei de măsline

– 1 cățel de usturoi, tocat

– 250ml de supă de pui sau legume (mai mult dacă este necesar)

– 200 g de broccoli

– sare și piper negru proaspăt măcinat

-smântână pentru servit

 Metoda de preparare

– Încălziți uleiul într-o cratiță și prăjiți usturoiul timp de 1-2 minute.

– Turnați supa de pui sau legume în tigaie și adăugați broccoli.

– Dați un clocot, apoi fierbeți totul timp de 10-12 minute la foc mic, până când broccoli devine fraged.

– Se condimentează cu sare și piper, apoi se transferă într-un blender.

– Pentru un plus de savoare puteţi adăuga smântână