0
teste de bine Login/Register

ALERGII ALIMENTARE ÎNTÂRZIATE. Printre fructele şi legumele care provoacă cel mai des alergii alimentare întârziate se numără, în mod surprinzător poate, portocala şi ardeiul, care se regăsesc frecvent în alimentaţia românilor şi reprezintă două surse importante de vitamina C. În cazul identificării unei sensibilităţi alimentare în cazul acestor două alimentare, este recomandată eliminarea lor temporară din alimentaţie, situaţie în care trebuie identificate surse alternative de vitamina C pentru a nu crea dezechilibre în organism.   

Ce sunt alergiile alimentare întârziate?  

Ai auzit cu siguranţă despre alergiile alimentare. Despre persoane cu manifestări acute, ce pot ajunge până la şoc anafilactic, imediat după ingerarea unui anumit aliment. Există însă şi un alt tip de alergii, care nu se manifestă nici imediat şi nici atât de grav, dar care pe termen lung îşi pun amprenta asupra sănătăţii tale. Este vorba despre alergiile ascunse, numite şi alergii întârziate, alergii de tip III sau, cu un termen-umbrelă, sensibilităţi alimentare.

Spre deosebire de alergiile alimentare imediat (IgE), în cazul alergiilor întârziate (IgG), simptomele apar mult mai târziu, undeva între trei ore şi trei zile de la ingerarea alimentului responsabil. Astfel, este practic imposibil de asociat un aliment cu un anumit simptom cronic. Pe de altă parte, simptomele sunt mult mai vagi. Dacă unei persoane cu alergie de tip I i se umflă gâtul, de exemplu, o persoană cu alergie întârziată poate avea doar simptome precum flatulenţă, constipaţie, diaree, colon iritabil, variaţii mari de greutate, obezitate, dureri persistente de cap, migrene, dureri articulare, oboseală frecventă după mese. Deci probleme al căror tratament gravitează încă, pe scară largă, în jurul tratării simptomatice, fără abordarea cauzelor. În plus, aproape nimeni nu se gândeşte că poate fi alergic la un aliment considerat sănătos, aşa cum sunt de altfel şi portocala şi ardeiul.  Totuşi, există persoane al căror organism nu poate procesa corect proteina din aceste alimente considerate sănătoase, iar astfel apare un răspuns inflamator care, în timp, poate duce la cronicizarea unor afecţiuni. Aşadar, cu toate că, pe moment, alergiile întârziate nu au efecte dramatice asupra sănătăţii, pe termen lung îşi spun cuvântul.

De ce este importantă vitamina C pentru organism?

Vitamina C este considerată un nutrient esenţial pentru organismul uman pentru că are foarte multe funcţii. Este implicată în producţia de glucocorticosteroizi şi de anumiţi neurotransmiţători (substanţe care permit transmisia influxului nervos), în neutralizarea radicalilor liberi şi a nitrozaminelor, în reacţii imunologice, absorbţia fierului la nivelul tubului digestiv, în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic şi al anumitor aminoacizi.

Vitamina C este necesară la producerea de colagen în ţesutul conjunctiv. Fibrele de colagen sunt preponderente în anumite ţesuturi ale organismului, în special în piele, membrane mucoase, dinţi şi oase, având rolul de a le asigura o structură flexibilă, dar în acelaşi timp stabilă.

Aporturile nutriţionale recomandate de vitamina C sunt de 35 până la 65 miligrame pe zi pentru copil, de la 60 la 100 miligrame pentru adulţi şi adolescenţi. Pentru fumători este recomandat un aport crescut, de ordinul a 120 miligrame pe zi.

 10 surse alternative de vitamina C

O portocală are aproximativ 70 de mg de vitamina C, în timp ce o cană de ardei roşu crud are un aport de 188 mg. În cazul în care trebuie să eliminaţi temporar unul sau chiar ambele alimente, asiguraţi-vă că includeţi în dieta dumnevoastră alimente care să vă asigure aportul necesar de vitamina C.      

ALIMENT CANTITATE APORT DE VITAMINA C
Papaia 1 buc 188 mg
Broccoli 1 cană 123 mg
Căpşune 1 cană 81 mg
Pepene galben 1 cană 67 mg
Kiwi 1 buc 57 mg
Conopidă 1 cană 55 mg
Varză creaţă gătită 1 cană 40 mg
Roşii 1 cană 34 mg
Zmeură 1 cană 31 mg
Ananas 1 cană 24 mg

Alte alimente cu un conţinut semnificativ de vitamina C sunt măceşele, cătina, coacăzele, prunele, pătrunjelul, cimbrul, urzicile sau roşiile uscate.   

Dacă suspectaţi că vă confruntaţi cu ALERGII ALIMENTARE ÎNTÂRZIATE, noul concept Imupro vine cu mai multe variante de testare:

IMUPRO SCREEN 

IMUPRO SCREEN⁺

IMUPRO BASIC 

IMUPRO BASIC⁺ 

IMUPRO COMPLETE 

ALERGII ALIMENTARE ÎNTÂRZIATE. CARE SUNT ALIMENTELE CARE PROVOACĂ CEL MAI DES ASTFEL DE SENSIBILITĂȚI ÎN CAZUL COPIILOR  

OUL, ALIMENTUL-MINUNE CARE POATE FI ÎNLOCUIT UȘOR ÎN CAZUL UNOR ALERGII ALIMENTARE