0
teste de bine Login/Register

Infertilitate. O problemă care poate avea numeroase cauze, dar printre cel mai des întâlnite se numără sindromul ovarelor polichistice și bolile autoimune. În situația incapacității de a concepe sau după pierderea unei sarcini, de cele mai multe ori singura soluție rămâne fertilizarea in vitro. Numai că, dezechibrele imune prezente în cazul acestor afecțiuni, scad semnificativ șansele de reușită ale procedurii.

Și atunci, care este soluția în cazurile de infertilitate? În unele cazuri tratamentele cu antiinflamatorii puternice dau rezultate, dar în cele mai multe, nu. În plus, vin cu multe riscuri și efecte secundare.

Care este mecanismul inflamator?

Bolile autoimune au diverse cauze și factori declanșatori, iar printre aceștia se numără în special dezechilibrul celulelor TH17/Treg, care determină inflamație în intestin, precum și în țesuturile periferice. Celulele Treg din intestin sunt responsabile pentru toleranța orală prin inducerea TGF-beta sau IL-10, o citokină antiinflamatoare, care determină producerea anticorpi IgG4 neinflamatori. În schimb, IL-17 stimulează producția de subclase IgG proinflamatorii.

Atunci când acești anticorpi IgG sunt produși împotriva alimentelor, pe fondul unei permeabilități crescute a intestinului, apare inflamația cronică și, în cazul pacienților predispuși, pot apărea reacții autoimune.

În plus, acești anticorpi pot avea reacții încrucișate cu țesutul uman ceea ce poate conduce la boli autoimune.

Pe de altă parte, inflamația cronică are un impact major asupra metabolismului insulinei, implicat în egală măsură în sindromul ovarelor polichistice, una dintre cele mai importante cauze ale infertilității.

Prin reducerea rezistenței la insulină, manifestările sindromului ovarelor polichistice pot fi semnificativ diminuate. Experiența dintr-o clinică germană de fertilitate a arătatat că 2/3 din pacientele diagnosticate cu sindrom de ovare polichistice au rămas însărcinate fără FIV sau stimulare hormonală, după 6-9 luni de la modificarea dietei pe baza rezultatelor testului ImuPro.

Dieta ImuPro stimulează fertilitatea și protejează non-născutul

Nu numai că o dietă zilnică din care sunt eliminate alimentele care produc și mențin inflamația crește semnificativ șansele de concepție, dar este și una dintre cele mai bune metode de prevenție pentru bebeluș.

În timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, mama transmite toți anticorpii ei IgG copilului. Acesta este un mecanism prin care nou-născutul este protejat în fața infecțiilor. Numai că sunt transmiși inclusiv anticorpii IgG împotriva alimentelor, ceea ce reprezintă o amenințare pentru sistemul imunitar imatur al copilului. Bebelușul moștenește practic sensibilitățile alimentare ale mamei sale. Asta este o posibilă explicație pentru un număr tot mai mare de copii cu dermatia atopică, probleme gastrointestinale, astm și multe altele.

Experiența arată că bebeluși născuți din mame care au urmat dieta ImuPro în timpul sarcinii au semnificativ mai puține probleme de sănătate în primii ani de viață.

Concluzie  

Atunci când investigațiile medicale atestă un dezechilibru imunitar, e indicat ca mai întâi să se facă testul ImuPro și timp de 6-12 luni să fie urmată o dietă (https://testedebine.ro/imupro/strategia-ta-nutritionala.html) din care sunt excluse alimentare la care s-au înregistrat valori mari ale anticorpilor IgG.

Tratamentul cu imunosupresoare puternice au numeroase efecte secundare atât pentru mama, cât și pentru copil, și ar trebui să fie ultima soluție pentru femeile diagnosticate cu boli autoimune care vor să facă un copil.

În plus, acest tip de medicamente doar atenuează simptomele, nu țintesc cauza. Și tocmai identificarea cauzei este soluția pentru a obține o îmbunătățire a stării de sănătate pe termen lung.

Este adevărat că mâncarea nu poate fi singurul antigen implicat în mecanismele proinflamatorii din organism, dar poate avea un rol major. E suficient să ne uităm la ce consumăm cei mai mulți dintre noi la micul dejun. Cel mai probabil este vorba de aceleași 4-5 alimente, în fiecare zi. Și este suficient ca numai unul dintre ele să provoace sistemul imunitar prin producția de anticorpi IgG.

Dieta Imupro s-a dovedit eficientă și a adus îmbunătăți semnificative pentru pacienții cu boala Crohn, lupus eritematos, psoriazis, tiroidita Hashimoto, sindromul Sjögren, artrita reumatoidă, astm și nu numai.

Află mai multe despre testele și dieta ImuPro. Conceptul a fost dezvoltat de compania germană R-Biopharm și este utilizat în peste 40 de țări.

Experiența medicilor români

Medicii români care lucrează cu testele ImuPro au observat care impactul dietei ImuPro asupra pacientelor care au probleme de fertilitate.

Dr. Cezarina Matei spune în cadrul unui webinar Teste de Bine, că toate pacientele cu endometrioză, o altă posbilă cauză de infertilitate, care au făcut testul ImuPro aveau alergie alimentară întârziată la gluten.

 

De asemenea, Mirela Pribac, nutriționist dietetician clinician, explică legătura dintre infertilitate și alimentație.