0
teste de bine Login/Register

E adevărat că, în ultimii ani, cartoful a fost incriminat din cauza conținutului mare de carbohidrați și pus în legătură directă cu creșterea glicemiei, a greutății și chiar a deteriorării stării de spirit.

Cu toate acestea, noi cercetări arată că dacă îl consumi fiert și răcit, devine un super aliment, ieftin și hrănitor, capabil să te ajute să slăbești, să-ți îmbunătățești dispoziția și să-ți întărești sistemul imunitar, scrie welldoing.org.

Iată care e explicația. Ai observat că atunci când sunt gătiți și răciți bine, catofii capătă o textură fermă? Ei bine, asta se întâmplă datorită amidonului rezistent care se formează. Iar acest tip de amidon îți oferă o senzație de sațietate mai îndelungată decât atunci când consumi cartofii calzi. Deci cartoful consumat rece poate fi un aliat de nădejde într-o dietă.

În plus, amidonul rezistent este și un prebiotic, care odată ajuns în colon devine hrană pentru bacteriile bune din intestin.

Colonul este populat de trilioane de bacterii, cunoscute sub denumirea de microbiom, care influențează direct senzația de foame, așadar greutatea. Dar și starea de spirit, pentru că în intestin se sintetizează cei mai importanți neurotransmițători și hormoni de stres . Inclusiv serotonina, hormonul fericii. Nu degeabă intestinul este supra-numit „al doilea creier”.

Salate cu cartofi reci

Una dintre modalitățile de a include cartofii reci în dieta ta, sunt salatele. Te gândești probabil la salata orietală sau la salata de boeuf, deși această din urmă vine cu un aport mare de grăsime din cauza uleiului din maioneză. Mai sunt însă și alte tipuri de salate. Iată una dintre ele!

Salată de cartofi în stil german

750g cartofi, spălați și fierți în coajă

½ ceapă albă sau roșie, curățată și tocată mărunt

1 linguriță de muștar

4 linguri ulei de măsline extra virgin

1 lingură de oțet alb din vin

½ cană de supă de pui

½ linguriță sare de mare

Cartofii se taie rondele și se pun într-un bol de salată. Ceapa, muștarul, uleiul, oțetul, supa și sarea se amestecă în alt bol. Dressingul astfel obținut se pune peste cartofi. Este recomandat să aștepți ca dressingul să fie absorbit de cartofi, înainte de a bucura de această salată minunată. Înainte de servire poți să adaugi pătrunjel, mărar sau condimentele preferate. Poftă bună!