Pentru cei care se confruntă cu alergii alimentare întârziate la gluten și/sau la drojdie, pâinea fără gluten cu maia este o soluție excelentă.
Cum se face o maia naturală pentru pâine făra gluten și fără drojdie? Iată rețeta oferită și testate de Un Altfel de Dulce.
Ingredientele pentru o maia de calitate sunt simple: apă și făină. Nu folosim sare, zahăr, ulei sau alte ingrediente.
Află în continuare cum se pornește o cultură de maia naturală, fără gluten și fără drojdie. Trebuie să ai însă puțină răbdare. O maia naturală nu se face de azi pe mâine. Ca să obții o maia puternică, întregul proces poate dura între 7 și 12 zile.
Atenție! În brutărie toate cantitățile, inclusiv lichidele sunt exprimate în grame, nu lucrați cu căni sau pahare gradate, folosiți doar un cântar de bucătarie.
Pentru a porni aceasta maia ai nevoie de apă, faină integrală de orez și un mix de făina fără gluten de la Doves farm.
Ingrediente
50g faină integrală de orez (Solaris)
50g de apă
Pentru hrănire – zilele 2-4
100g făină integrală de orez
100g apă
Pentru hrănire zilele 5-7
50g făină integrală de orez
50g mix de făină pentru pâine fără gluten – (Doves Farm)
Pentru a pregati maiaua ai nevoie de:
- două recipiente cu capac – fie două caserole transparente de 1 l, fie două borcane de sticlă
- 1 lingura de lemn/metal
- Cântar de bucătătrie
Ziua 1
Într-un recipient curat de sticlă/plastic se pun 50 g apă și 50 g făină de orez. Atenție – se lucrează doar cu cântarul electronic, cantitățile se pun la gram.
Se amestecă totul cu o lingură curată și se lasă pe masa de bucătărie pentru 24 de ore, la o temperatură de minim 21° C. Cutia/borcanul se acoperă parțial cu capacul, nu se închide ermetic. Maiaua trebuie să respire.
Ziua 2
Este posibil să nu apară încă semne de fermentație, însă nu este nici o problemă, procesul este unul de durată. Peste amestecul obținut în ziua 1 se adaugă 100 g apă și 100 g făină de orez. Se amestecă totul și se lasă pe masa din bucătărie, acoperit parțial cu capacul încă 24h.
Ziua 3
De acum vei începe să arunci o parte din cultura de maia și să o hrănești pe restul. Nu se hrănește toată maiaua.
În cazul în care amestecul se separă și vezi un lichid la suprafață, acesta nu se aruncă, ci se amestecă cu maiaua din vas, pentru a nu strica procentul de hidratare a maielei.
În primul rând amestecăm bine în cutie/borcan pentru a oxigena cultura de maia.
Într-o cutie curată cântărim 100 g maia, peste care adaugam 100 g apă și 100 g făină integrală de orez. Se amestecă bine totul si se lasă pe masa din bucătărie, acoperit parțial cu capacul 24h.
La toate hrănirile se adaugă întâi apa, se omogenizează, și apoi se adaugă faina.
Ziua 4 – 5
Deja maiaua ar trebui să dea semne clare de creștere în volum, să fie plină de bule de gaz și să aibă o aromă acrișoară asemănătoare cu iaurtul. Dacă are miros greu (pute) înseamnă că e contaminată cu alți germeni care plutesc în atmosfera din bucătărie și nu mai poate fi folosită. În acest caz maiaua trebuie aruncată și pornită o altă cultură.
Se mută 100 g de cultură în cutia curată (pe restul o aruncăm) și o hrănim cu 100 g de apă și 50 g de făină integrală de orez și 50 g de amestec de făină pentru pâine fără gluten. Repetăm pașii și în zilele următoare.
Dacă maiaua ta nu prea dă semne de creștere puteți trece la un regim de hrănire din 12 în 12 ore.
Ziua 6-7
Pentru a obține o cultură puternica, aceasta trebuie hrănită cel puțin 7 zile.
În zilele 6 – 7 (chiar și mai mult) se trece la hrănirea culturii la 12 ore, în loc de 24. O cultură sănătoasă are un miros acru, ușor înțepător, dar plăcut. Aceasta ar trebui să își dubleze volumul la câteva ore după hrănire. Poți folosi un marker pentru a marca exact de unde pornești și unde ajungi. În câteva ore de la hrănire maiaua atinge un nivel maxim de creștere iar apoi dă înapoi, scade.
Din ziua 7 ar trebui să ai o cultură de maia sănătoasă, din care poți începe să faci pâine.
Maiaua se poate păstra în frigider, cu capacul închis ermetic. Ea trebuie hrănită o dată pe săptamână conform instrucțiunilor de mai sus. Hrănită corect și la timp, maiaua poate fi păstrată ani de zile.
Pentru hrănirea săptămânală la fel ca mai sus: scoatem 100 g de maia și o hrănim cu 100g de apă, 100g de făină fără gluten. Maiaua este lăsată 8 ore pe masă, acoperită parțial. După cele 8 ore, recipientul se închide ermetic și-l dăm la frigider.