Doctorul Alina Cernea, nutritionist specialist în medicină funcțională din România, a ajuns la concluzia că starea de sănătate a oamenilor este în strânsă legătura cu ceea ce ei mănâncă, după ce a coroborat cunoștințele dobândite în timpul facultății și al cursurilor de masterat cu experiența din industria sănătății, alimentației și protecției mediului. Într-un interviu acordat Life.ro explică principiile medicinii funcționale și motivele pentru care acest tip de abordare reprezintă viitorul în medicină.
Principalele idei ale interviului acordat Life.ro, pe care îl puteți citi integral AICI:
– Medicina funcţională este medicina alopată, super avansată datorită tehnologiei de înaltă performanţă de care se foloseşte pentru diagnosticare. Ea reglează sănătatea omului prin nutriţie. Este primul gest care se încearcă atunci când un organism este dereglat: modificarea nutriţiei, care înseamnă atât dietă, cât şi suplimentare, dacă este cazul, cu minerale şi vitamine şi optimizarea stilului de viaţă în general.
– În intoleranţa alimentară organismul presupune că anumite fragmente de proteine din anumite alimente intrate în circuitul sanguin fac parte din categoria „corp străin”. De aceea le atacă şi încearcă sa le anihileze rapid. Acest lucru are legătura de cele mai multe ori cu dezechilibru al florei intestinale care conduce la sindromul intestinului permeabil.
Testul Imupro diagnostichează intoleranțele alimentare imunologice (alergii alimentare întârziate) în cazul a peste 270 de alimente, un concept german care oferă și o schemă personalizată de nutriție. Testul este recomandat în cazul afecțiunilor gastro-intestinale, durerilor cronice, problemelor cu greutatea sau afecțiunilor pielii. Mai multe detalii puteți afla AICI.
– Din ce în ce mai frecvent este arătat cu degetul şi glutenul. Acesta este un subiect sensibil…. Dacă el provoacă boala celiacă sau intoleranţa la gluten nonceliacă e incomplet elucidat. Se poate însă depista intoleranţa la gluten cu ajutorul uneia dintre tehnologiile despre care vorbeam.
– Diabetul este considerat de medicina funcţională ca o boală care îşi are originea în principal in dezechilibrul florei intestinale. Se poate recolta o probă de materii fecale ale pacientului cu diabet, se trimite spre analiză, şi se vor obţine informaţii legate atât de funcţia digestiei şi, ceea ce ne interesează cel mai tare, informaţii asupra florei intestinale: flora benefică şi cea patogenă. În general, bolnavii de diabet au o suprapoluare a intestinului cu floră de tipul Blautia, Serratia şi Akkermansia. Frecvent intestinul diabeticului este populat şi cu specii patogene – candida, protozoare, Klebsiella, Citrobacter freundii… În momentul în care ne vine acest rezultat, vine şi cu o antibiogramă, deci vom şti la ce antibiotic este patogenul sensibil.