0
teste de bine Login/Register

O rețetă de pâine fără gluten foarte simplă, rapidă și ieftină pentru cei care se confruntă cu sensiblitate la gluten, fie că e vorba de intoleranță sau de alergie alimentară întârziată.

În prezent, în supermarketuri există multe sortimente de pâine fără gluten, dar cel mai bine este să încerci să o faci acasă. Astfel, știi exact ce ingrediente folosești și, în plus, este semnificativ mai ieftină. Ingredientele pentru o pâine de un kilogram costă în jur de 10 de lei, în timp ce în magazine, prețurile pentru o pâine fără gluten de 400-500 de grame încep de la 12-13 lei.

Rețeta de pâine fără gluten ne-a fost oferită de UnAltfelDeDulce, care a adaptat o rețetă de pe Theloopywisk.com.

Pâine fără gluten – INGREDIENTE

585 ml apă călduță

30g tărâțe de psylium

195g făină de mei (Solaris)

150g amidon de tapioca sau de cartof

135g făină integrală de orez (Solaris)

15g sare

2 linguri oțet (de preferat de mere)

1 lingură zahăr

7g drojdie uscată sau 25g drojdie proaspătă

Mix de semințe (opțional)

Pâine fără gluten – MOD DE PREPARARE

Pune într-un bol tărâțele de psylium și toarnă peste ele 360 ml de apă și lasă-le aproximativ 10 minute până se formează un gel.

Amestecă restul de 225 ml de apă cu zahărul și drojdia și lasă-le 10 minute să se activeze drojdia.

Într-un bol încăpător amestecă făina de mei, amidonul, făina integrală de orez și sarea și, eventual, mix-ul de semințe, folosind un tel. Peste mixul de făină pune amestecul de apă cu drojdie și gelul forma de tărâțele de psylium și frământă pănă obții un aluat omogen, asemănător celui de pâine cu gluten.

Pe blatul de lucru sau pe o plansa de silicon unsă cu puțin ulei, dă o formă pâinii (fie rotundă, fie bagheta).

Pune aluatul în banetoane sau coșuri de ratan căptușite cu o pânză de in sau de bumbac, înfăinate bine cu făină fără gluten (mei sau orez – nu contează) și acoperite cu o folie de plastic/pungă/sau cască de duș 😊

Poți să lași pâinea la dospit 2 ore sau până își dublează volumul la temperatura camerei, sau poți să o lași peste noapte la dospit în frigider.

Dacă o lași să dospească la rece, trebuie scoasă din frigider cu minim 30 de minute înainte să o bagi în cuptor. Așază pâinea în tava de la atagaz pe care ai tapetat-o în prealabil cu hârtie de copt.

Încinge cuptorul la 250°C, fără ventilație, și pune o crăticioară cu apă fierbinte pe fundul cuptorului. Coace pâinea la 250°C timp de 15 minute, apoi scoate crăticioara cu apă din cuptor, redu temperatura la 220°C și pornește ventilația, și mai lasă pâinea în cuptor între 20 și 25 de minute.

Pâinea este coaptă în momentul în care, dacă o întorci și bați în ea, sună a gol. Dacă sunetul este înfundat, mai are nevoie de încă 10-15 minute în cuptor.

Lasă pâinea la răcit pe un grilaj de bucătărie, fără să o acoperi cu cârpe sau pungi.

Poți înlocui făina în funcție de toleranță, cu făină de hrișcă, făină de ovăz fără gluten sau alt tip de făină.