0
teste de bine Login/Register

Sănătatea și frumusețea pielii pot fi menținute printr-o alimentație bogată în omega 3, zinc, seleniu, cupru, biotină, vitamina C și vitamina E, o hidratare corectă și protecție împotriva agresiunilor mediului. Dar dincolo de aceste reguli generale, sunt alimente, unele considerate sănătoase, care pot declanșa, menține și agrava afecțiuni cronice ale pielii cum sunt psoriazisul, acneea, rozaceea sau dermatita atopică . Medicul dermatolog Iulia Panțuru recomandă identificarea alimentelor care declanșează alergii alimentare întârziate și, implicit, inflamație la nivelul întregului organism, în cazul pacienților care se confruntă cu astfel de afecțiuni ale pielii, mai ales dacă acestea se asociază cu durerile de cap și articulare, tulburari digestive sau tiroidita autoimună.

Cât de importantă este alimentația în meținerea sănătății și frumuseții pielii? Ce alimente ar trebui să consumăm și pe care să le evităm?

Sănătatea pielii, ca și sănătatea întregului organism, este, bineînțeles, influențată de alimentație. Pentru a menține o cât mai bună calitate a pielii este extrem de important să evităm zahărul, respectiv dulciurile concentrate. Acestea duc la formarea unor produși intermediari, numiți produși de glicație, care afectează calitatea colagenului din piele și numai, acesta fiind prezent la nivelul întregului organism. Sunt recomandate alimentele bogate în omega 3, zinc, seleniu, cupru, biotină, vitamina C și vitamina E, care stimulează producția de colagen, conferind astfel fermitate pielii și prevenind ridurile fine. Unul dintre cele mai complexe alimente este avocado, care conferă prin conținutul de grăsimi bune, monosaturate, hidratare pielii, respectiv fotoprotecție datorită luteinei și zeaxantinei. Ouăle sunt și ele extrem de benefice, deoarece reprezintă o sursă bună de proteine ca material pentru producția de colagen, iar gălbenușul conține biotină, esențială pentru sănătatea pielii, părului și unghiilor. Alimentele bogate în polifenoli (protectori ai colagenului) și vitaminele C și E (cu proprietăți antioxidante) ne protejează de efectele nocive ale radiațiilor UV: prune, afine, struguri negri, rodii, ceai verde, spanac, gogoșari, roșii, broccoli, nuci, scorțișoară, ardei iute, grepfuit, migdale. Alimentele bogate în grăsimi monosaturate, cresc elasticitatea și fermitatea cutanată și uleiul de măsline merită, categoric, menționat aici. Somonul, sardinele și semințele de in sunt bogate în omega 3, iar scoicile sunt o sursă minunată de zinc alături de nuci și carnea de miel. Cuprul și seleniul sunt prezente în cantități mari în boabele de linte, fasole și mazăre. Beta carotenul este, de asemenea, un element important antioxidat și de fotoprotecție prezent în mango, morcovi, dovleac și cartoful dulce.

Dincolo de aceste recomandări generale, sunt alimente, unele dintre ele considerate sănătoase, care pot da alergii alimentare întârziate. În ce mod pot acestea declanșa, menține sau agrava probleme dermatologice ca dermatita atopică, acneea, eczemele sau psoriazisul?

Anumite alimente pot fi sensibilizante pentru organism, chiar dacă ele fac parte din categoria așa-ziselor alimente sănătoase. În general, la persoanele care prezintă afecțiuni inflamatorii cronice cum sunt psoriazisul, acneea, rozaceea, dermatita atopică, la care se asociaza dureri de cap și articulare, dar și tulburari digestive sau tiroidita autoimună, se poate ridica suspiciunea unei sensibilități alimentare IgG mediate. Anticorpii de tip IgG formați împotriva acestor alimente duc la inflamație cronică la nivelul întregului organism, putând declanșa, întreține sau agrava alte afecțiuni cronice cutanate și nu numai, dar și creștere în greutate sau chiar hipertensiune arterială.

În ce situații/afecțiuni ați recomandat testul Imupro?

Am recomandat testul Imupro la pacienți cu psoriazis, acnee, rozacee, în unele cazuri de dermatită atopică, în special la adult, dar și în cazul eczemelor cronice endogene și a foliculitei recidivante a scalpului. Am apelat la acest test, în special, la pacienții care acuzau și tiroidită autoimună, dureri articulare, constipație sau migrene.

Cu ce rezultate?

De departe cele mai bune rezultate le-am obținut la pacienții cu foliculită recidivantă a scalpului unde am obținut remisie în toate cazurile fără a mai utiliza tratamente sistemice antibiotice agresive. În celelalte afecțiuni, remisiile au fost de lungă durată, însă cu recăderi în momentul reintroducerii alimentelor incriminate.

Ce ar trebui să facem pentru a ne menține sănătătea și frumusețea pielii?  

Pielea este organul nostru cel mai mare și cel mai supus agresiunilor externe fizice, chimice și mecanice. Pe lângă o alimentație echilibrată, protejarea pielii de radiațiile ultraviolete este poate una dintre cele mai importante măsuri de prevenție a îmbătrânirii și a cancerelor cutanate. Hidratarea internă și externă este, de asemenea, extrem de importantă, dar și evitarea utilizării frecvente a substanțelor agresive de tipul dezinfectantelor sau săpunurilor foarte dure. Iarna trebuie să protejăm pielea de frig prin vestimentație adecvată.