0
teste de bine Login/Register

Ce este disbioza și de ce este important să intervenim țintit după o diagnosticare precisăDr. Gabriela Ion, medic primar pediatrie, șef lucrări UMF “Dr. Carol Davila”, doctor în medicină, cu competență în nefrologie, ecografie și homeopatie, a explicat care este rolul unui test de disbioză, mai ales, în cazul bolilor digestive. 

După descoperirea genomului uman, pentru o scurtă perioadă de timp, comunitatea medicală a crezut că va găsi răspunsul la majoritatea problemelor medicale. După 10 ani aflăm că, de fapt, genetica joacă un rol mult mai mic în declanşarea bolilor, rolul principal deţinându-l epigenetica – ramură a geneticii care studiază variaţia fenotipului uman cauzată de mediul înconjurător. Mulţi au crezut că genetica reprezintă ultima treaptă a cunoaşterii, dar după 10 ani s-a ajuns la concluzia că descoperirea genomului a reprezentat doar începutul cunoaşterii biologice.

Marea provocare a secolului următor va fi studiul microbiotei, adică a “universului microbiologic” care colonizează organismul uman şi care se estimează că ar cântări aproximativ 2 kg. Iată ce este important să înțelegem ce este disbioza. 

În urmă cu 2.400 de ani, Hipocrate spunea că toate bolile încep în intestin, şi iată că astăzi putem aduce argumente ştiinţifice care demonstrează că într-adevăr “sursa” multor boli cronice o reprezintă tubul digestiv. Astfel, pentru o bună stare de sănătate sunt esenţiale integritatea barierei intestinale, un sistem imun competent şi o floră intestinală bine reprezentată atât cantitativ, cât şi calitativ (un raport optim între bacteriile aerobe, anerobe, ciuperci, drojdii etc.)

Ce este disbioza?

În prezent avem la dispoziţie un instrument extrem de util cu care putem aprecia deviaţiile de la normalitate ale tubului digestive. Este vorba despre testul de secvenţiere ADN pentru evaluarea calitativă şi cantitativă a microbiotei FlorinScan.

Pentru diagnosticarea corectă a bolilor digestive şi a altor boli cronice, medicul trebuie să răspundă la următoarele întrebări:

1. Suntem în faţa unei boli infecţioase (bacteriană, parazitară, micotică)?

Cu ajutorul testului FlorinScan putem aprecia numeric şi calitativ compoziţia florei intestinale, raportul dintre bacteriile saprofite (flora aerobă, anaerobă, de fermentaţie, de putrefacţie), prezenţa unor elemente patogene: clostridii, geotricum, candida, klebsiella etc. Este important de precizat că se pot doza,de asemenea, cele două componente vitale ale florei probiotice: bifidobacteriile si lactobacilii.

O diminuare a populaţiei de bacterii benefice determină slăbirea rezistenţei la colonizarea cu germeni patogeni şi fungi. Numai în urma acestei dozări se va putea decide, în mod obiectiv, oportunitatea şi modalitatea de administrare a unor suplimente probiotice. Studii recente sugerează că probioticele nu ar trebuie să fie un supliment universal, ci mai degrabă un tratament personalizat pentru fiecare pacient.

2. Este o boală inflamatorie (boala Crohn, rectocolită ulcerohemoragică) sau noninflamatorie (colon iritabil)?

Testul FlorinScan dozează calprotectina fecală şi alfa 1 antitripsină ca markeri de inflamaţie intestinală.

3. Este alterat procesul de digestie sau de absorbţie a alimentelor?

FlorinScan evaluează potenţialul enzimatic al tubului digestiv şi capacitatea de absorbţie intestinală, prin identificarea în scaun a fibrelor vegetale (celuloză), proteine, acizi graşi liberi, grăsimi neutre (proba de digestie).

4. Sunt prezente sângerări oculte ca urmare a leziunilor inflamatorii sau a ulceraţiilor?

FlorinScan identifică în scaun hemoglobina ca marker de sângerare ocultă.

5. Este afectată impermeabilitatea barierei intestinale, principala interfaţă între mediu şi organism?

O permeabilitate crescută permite trecerea germenilor, a unor peptide alimentare nedigerate, a diverselor substanţe, capabile să inducă modificări lezionale sau inflamatorii locale. Acest lucru se poate aprecia prin dozarea alfa1 antitripsinei.

În prezent, în cazul multor boli se prescrie tratament patogenic (antiinflamator) sau simptomatic (antialgic, antiinflamator). Pentru medic însă scopul final trebuie să fie identificarea cauzei bolii şi configurarea unui tratament personalizat pentru fiecare pacient, pentru a putea vindeca boala, şi nu ameliorarea simptomelor. În acest sens,  testul FlorinScan este un instrument valoros prin care medicii pot identifica fie cauza bolii, fie consecinţele pe care boala le-a produs la nivel intestinal.

FlorInScan este un test de secvențiere ADN pentru evaluarea cantitativă a compoziției florei intestinale ale cărui rezultate pot contribui semnificativ la stabilirea cauzei diverselor boli și la configurarea unor tratamente personalizate implementate concomitent cu o dietă alimentară concepută pe baza rezultatelor unui test de dozare a anticorpilor IgG (markeri ai inflamaţiei cronice). În plus, analizarea exhaustivă a microflorei intestinale permite optimizarea tratamentelor cu pre- și probiotice.

Analiza FlorInScan se realizează în cadrul Laboratorelor Reunis, o companie cu o experiență de peste 50 de în domeniul medical, din Luxemburg. Testul este disponibil în două variante și poate fi comandat online . Pacientul recoltează proba urmând câteva instrucțiuni simple, care apoi este preluată de curier în cel mai scurt timp.