0
teste de bine Login/Register

Intestinul uman este populat de aproape 100 de trilioane de bacterii care au un rol esențial în menținerea unui echilibru atât la nivel fiziologic, cât și la nivel imunologic. Orice dezechilibru produs la nivelul florei intestinale, denumită generic microbiotă, poate să aibă consecințe asupra stării de sănătate și să reprezinte substratul unor afecțiuni des întâlnite la copii. 

Dr. Iuliana Cotruț, medic primar pediatrie, competență ecografie generală, explică rolul pe care îl are evaluarea florei intestinale în abordarea terapeutică a unor afecțiuni precum infecțiile respiratorii recurente, bolile intestinale inflamatorii, alternanța de constipație cu diaree și balonare, obezitatea, diabetul și chiar bolile autoimune.

 

“Orice perturbare a florei intestinale se numește disbioză. Dacă această disbioză nu este corectată la timp, poate să aibă consecințe la nivelul vârstei pediatrice sub forma unor manifestări de boală. Cunoscând exact harta florei intestinale, vom știi ce tratament să aplicăm micului pacient”, explică medicul.

Disbioza poate fi consecința unui tratament antibiotic sau poate să fie secundară unor afecţiuni pe care un copil le-a avut. “Ca să ştim exact cum arată pe interior flora lui intestinală, recomand o investigaţie specifică de evaluare a microbiotei. Trebuie să ţinem cont că, dacă flora intestinală funcţionează la parametrii normali, organismul este într-un echilibru perfect şi nu mai apar afecţiunile pe care le întâlnim frecvent în copilărie”, explică medicul.

Dr. Iuliana Cotruț utilizează testul FlorinScan pentru evaluarea florei intestinale, alături de testul IMUPRO, ce identifică alergiile alimentare întârziate (de tip IgG). Acestea pot fi la rândul lor responsabile de mai multe afecțiuni pediatrice.   

“Folosind testul Florinscan, în asociere cu testul IMUPRO, am putut să stabilim o dietă, un regim de viaţă şi un tratament adecvat copilului. Am putut să dăm un tratament cu probiotice specific, personalizat fiecărui copil, în funcţie de necesităţile lui”, mai spune medicul.

Rezultatele analizei FlorInScan pot contribui semnificativ la stabilirea cauzei diverselor boli, ceea ce permite configurarea unor tratamente personalizate implementate concomitent cu o dietă alimentară concepută pe baza rezultatelor unui test de dozare a anticorpilor IgG (markeri ai inflamaţiei cronice).  În plus, analizarea exhaustiva a microflorei intestinale permite optimizarea tratamentelor cu probiotice, prescrise, de exemplu, în boli precum sindromul de colon iritabil.

Conceptul IMUPRO  este o analiză de sânge inovativă care identifică alergiile alimentare întârziate (de tip IgG)  în cazul a peste 270 de alimente și aditivi alimentari, și propune pacientului un plan de nutriție personalizat, cu numeroase sugestii de rețete astfel încât acesta să poate implementa cu usurință o dietă de 5-8 săptămâni, la finalul cărora simptomele de boală pe care le acuză se ameliorează sau pot chiar dispărea.   

Cum administrăm copiilor probiotice și prebiotice?

Consumul de probiotice și prebiotice a crescut în ultima vreme mai ales în rândul copiilor. Dr. Iuliana Cotruț atrage însă atenția că în lipsa unei “hărți” a florei intestinale care să releve exact nevoile pacientului, tratamentul nu își atinge scopul. 

“Trebuie să ştim că există lactobacili, bifidobacterii, dar nu întotdeauna avem un deficit şi de lactobacili, şi de bifidobacterii. Şi putem avea, la un moment dat, un dezechilibru al florei intestinale şi să ne lipsească doar o mică parte. Şi dacă noi ştim, atunci vom merge ţintit cu tratamentul probiotic specific şi vom rezolva problema fără să avem alte consecinţe. Altfel, există riscul să folosim un probiotic care nu este adecvat nevoilor noastre, şi atunci nici rezultatul nu va fi pe măsură”, explică medicul.