Probiotice pentru protejarea florei intestinale. Ori de câte ori luăm antibiotic, ni se recomandă să luăm și probiotice pentru protejarea și refacerea florei intestinale. Și asta pentru că de echilibrul florei intestinale depinde buna funcționare a întregului organism. Flora intestinală joacă un rol esențial în prevenirea înmulțirii microorganismelor patogene, în optima funcționare a celulelor intestinale, în întărirea sistemului imunitar, în sintetizarea vitaminelor și în prevenirea proceselor inflamatorii.
Însă dezechibrul florei intestinale nu este cauzat numai de consumul de antibiotice. Infecțiile virale sau bacteriene, infecțiile parazitare, factori de mediu, dieta sau anumite boli pot deterioara, de asemenea, microbiota intestinală.
Evaluarea florei intestinale ar trebui să se facă preventiv, dar în cazul pacienților cu afecțiuni digestive devine obligatorie pentru a identifica sursa problemelor și a maximiza efectul tratamentului, explică dr. Cezarina Materi, medic de familie, homeopat, în cadrul clinicii BioLumiMedica din București.
Printre afecțiunile în cazul cărora se impune o evaluare a florei intestinale se numără tulburările de tranzit intestinal, balonare, sindrom de intestin iritabil, boli intestinale inflamatorii, precum și afecțiuni dermatologice sau tulburările de somn.
Un test de evaluare a florei intestinale relevă, pe lângă speciile patogene, și tipurile de flora saprofită, adică flora bună care populează colonul și care se ocupă de integritatea sănătății noastre. Un deficit de bacterii bune favorizează proliferarea florei patogene, ceea ce determină apariția unor afecțiuni grave.
În plus, un test de evaluare a florei intestinale poate face diferența între un diagnostic de sindrom de intestin iritabil și o boală inflamatorie intestinală prin determinarea inflamației și permeabilității intestinale.
Care sunt semnele unui dezechilibru al florei intestinale si de ce nu ar trebui să ignorăm aceste simptome?
Dezechilibrul florei intestinale sau disbioza intestinala poate afecta, în funcție de gradul său, doar tubul digestiv, și atunci apar simptome digestive ușoare sau de durată scurtă, sau, în cazul în care dezechilibrul este unul grav sau instalat de o perioadă mai lungă de timp, pe lângă simptomele digestive cu caracte repetitiv, pot apărea și simptome alergice, cutante, tulburări de creștere ale copiilor, diabet sau obezitate.
Simptomele cel mai ușor de recunoscut ale unei disbioze sunt:
- halena (respirația urât mirositoare);
- balonările frecvente însoțite uneori de flatus urât mirositor;
- eructații si pirozix(arsuri );
- greață;
- dureri abdomniale;
- tulburări de tranzit intestinal – scaune diareice sau constipație sau alternanța dintre cele două care, însoțită de dureri abdominale reurente, constituie “sindromul de intestin iritabil”;
- afte bucale sau stomatita aftoasă
- prurit anal și genital;
- disconfort urinar;
- stare de astenie;
- dificultăți de concentare;
- afectarea calității somnului din cauza disconfortului abdominal;
- stare de anxietate indusă de recurența simptomelor.
Putem să rezolvăm această problemă cu deja foarte popularele probiotice și prebiotice?
Prebioticele și probioticele reprezintă tratamentul de elecție în corectare disbiozei intestinale alături de o alimentație corectă și imunocompetență.
Este important însă să ținem cont de harta microbiotei noastre și să administrăm exact acele tulpini bacteriene saprofite care reprezintă probioticele necesare fiecarui individ în parte. Prebioticele ajută fixarea probioticelor la nivelul intestinului, iar bacteriile probiotice corect administrate pot echilibra microbiota crescând numărul celor care sunt în cantitate mică.
Când este recomandată o analiză a florei intestinale?
În general, oamenii fac acest gen de investigații atunci când au simptome. Ideal este însă să îți faci astfel de teste, când nu ai încă simptome, ca prevenție. Practic, toți cei care au tulburări digestive, tulburări de tranzit care durează de multă vreme, orice pacient cu sindrom de intestin iritabil ar trebui să își facă această analiză.
Pentru că în momentul în care există și durere și tulburare de tranzit, trebuie să vezi dacă este doar intestin iritabil sau există și o inflamație la nivel intestinal. Bolile inflamatorii intestinale sunt boli grave, intră în categoria bolilor autoimune cu tratament complicat, cu prognostic rezervat în ceea ce privește vindecarea.
Obiectivul meu ca medic este să vindec, nu să ameliorez. Dar ca să vindec, în anumite situații, în care există investigații care mă pot duce către sursa patologiei, este de bun simț să recomand pacientului să facă acel tip de investigație. Dau tratament pentru sindrom de intestin iritabil, cu tratamentul meu pacientul se simte mai bine, dar dacă nu am văzut ce se întâmplă în microbiota lui, dacă el are sau nu semne de perturbare de floră, dacă are sau nu semne de intestin permeabil, tratamentul vine pe o bază proastă.
Deci, pacienții cu tulburări digestive, de tranzit, scaune cu sânge sau cu mucus, trebuie neapărat să facă acest gen de determinare. Pacienții cu balonare continuă. Sunt persoane care nu cântăresc neapărat mult ca și număr de kilograme, dar care au distensie abdominală, iar această distensie are o cauză. Este fie un dezechilibru de floră, fie sindromul de intenstin permeabil, fie o combinație între cele două.
În ce alte situații ar fi indicată o evaluare a florei intestinale?
Examenul de floră ar fi indicat și la pacienții cu acnee sau probleme cutanate frecvente. Pentru că pielea este un organ excretor. Noi scoatem prin piele anumite toxine pe care le avem în interior. De multe ori, între felul în care ne arată pielea și microbiotă există o legătură foarte puternică. Dacă intestinul este echilibrat, ar trebui ca și pielea să arate bine.
Și tulburările de somn de pot asocia cu un intestin care nu este sănătos. Pentru că mare parte dintre mediatorii nervoși, serotonină, dopanimă, sunt sintetizați în intestin. Or, un intestin cu floră perturbată modifică orice se produce la nivel intestinal.
Concret, cum vă ajută obținerea unui profil al florei intestinale în configurarea unui tratament personalizat pentru pacienții dvs.?
Faptul că există și la noi, în sfârșit, posibilitatea de a testa microbiota intestinală, dă posibilitatea de a lua fix probioticul de care organismul are nevoie. Pentru că noi avem tendința de a prescrie la antibiotic cam același tip de probiotic sau probiotice complexe. Există situații în care pacientul ia probiotic și se simte mai rău decât atunci când nu lua. Pentru că nu este ceea ce îi trebuie.
Examenele de floră identifică în intestinul nostru tipurile de floră patogenă, și care la un examen de coprocultură nu pot fi pozitivate. Printr-un examen de floră poți să identifici mult mai multe bacterii patogene. Dar ceea ce face testul de floră în plus și spre binele pacientului, identifică și acele tipuri de floră saprofită, adică flora bună, pe care o avem în colon și care se ocupă de integritatea sănătății noastre. Pentru că dacă nu ai o floră bună, flora patogenă crește pentru că nu are cine să îi țină piept. Și din această cauză, poți ajunge la afecțiuni grave.
Mai mult decât atât, dincolo de informațiile despre flora bună și flora rea, un examen de floră indentifică și anumiți factori de inflamație, care există în colon. Calprotectina și IgA-ul. Acești doi markeri ne spun dacă în intestinul nostru este mai mult decât o perturbare de floră.
Rezultatele examenului de floră reprezintă, de fapt, o hartă a tipurilor de bacterii bune și rele, în ce cantitate se găsesc acolo, avem informații depre Ph-ul intestinal, despre existența sau non-existența hemoragiilor oculte, care sunt foarte importante pentru că astfel știm dacă la nivelul intestinului nostru se produc sângerări. În plus, ni se explică ce înseamnă fiecare modificare, care ar putea fi cauzele, alimentare sau de altă natură, apoi primim și niște recomandări în ceea ce privește tratamentul care trebuie urmat.
Tocmai pentru că informațiile frunizate de un test de evaluare a microbiotei intestinale sunt destul de complete, sunt persoane care le fac pe cont propriu și urmează tratamentul care vine odată cu rezultatul. De ce este important să consulte totuși un medic?
Pentru că medicul este cel care poate să individualizeze acest tratament și o conduită terapeutică. De obicei, după o astfel de analiză, din experiența mea, identifici că ai un deficit pe un anumit tip de tulpină. Și atunci trebuie să faci suplimentarea doar cu acea tulpină. Și atunci se identifică probioticul de care ai nevoie și perioada cât trebuie luat. Și apoi ți se spune când este momentul să refaci analiza pentru a vedea dacă s-a restabilit echilibrul florei.
Personal, pe lângă tratamentul cu probiotic, indic pacienților și alt tip de tratament. Tratament gemoterapic, care ajută la fixarea acestor probiotice.
Care au fost rezultatele pe care le-ați obținut cu tratamente configurate pe baza analizei microbiotei intestinale?
Un caz interesant pentru mine a fost al unei paciente în vârstă de 72 de ani cu antecedente de cancer de colon operat în urmă cu 12 ani, care la momentul consultației acuza scaune diareice numeroase, între 5 și 10/zi, urât mirositoare, care durau de câteva săptămâni, cu disconfort abdominal și stare de îngrijorare maximă. Până la efectuarea testului FlorInScan făcuse mai multe examne de scaun fără vreun rezultat, și luase un complex de probiotice timp de 2 săptămâni fără ameliorarea simptomelor. Analiza de microbiotă a relevat prezența infecției cu candida și un număr mic de bifidobacterii, un grad iînalt de disbioză și absența hemoragiilor oculte.
După tratarea candidozei și adminstrarea de probiotic cu bifidobacterium și gemoterapice, tranzitul intestinal al pacientei s-a normalizat, durerile abdominale au scăzut treptat în intensitate și frecvență, până la dispariție, iar pacienta a avut o creștere ponderală satisfăcătoare și o stare de spirit bună.
Un alt caz, al unui domn în vârstă de 55 de ani, cu simptome digestive recurente de 3 ani, cu balonare, dureri abdominale, afte, scaune diareice, scădere ponderală importantă. În cazul său s-au evidențiat și alergii alimentare întârziate, prin intermediul testului ImuPro, dar și o disbioză importantă cu pozitivarea unor bacterii patogene și a infecției cu candida, precum și niveluri foarte scazute ale IgA secretor, la testul FlorInScan. Ig A secretor este un anticorp foarte important în funcționarea imunitară a mucoasei intestinale, scăderea sa fiind responsabilă de reacții alergice și de hipersensibilitate la anumite alimente, lucru confirmat pentru pacient și prin rezulatatul testului ImuPro.
După tratarea infecțiilor intestinale, a candidozei, prin respectarea unei diete imunocompetente și administrarea probioticelor potrivite , starea pacientului s-a îmbunătățit considerabil.
Pentru a avea un organism sănătos, pentru a beneficia de toate substanțele necesare corpului nostru, care sunt sintetizate la nivelul tubului digestiv, trebuie să avem grijă să păstrăm o barieră intestinală integră, o microbiotă echilibrată și un sitem imun puternic.