0
teste de bine Login/Register

Oul este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai sănătoase și mai complete alimente datorită substanțelor nutritive și a multiplelor vitamine pe care le conține, dar și proteinelor de înaltă calitate. Astfel, un ou acoperă aproximativ 15% din necesarul zilnic de proteine și este o sursă excelentă de lecitină, grăsimi (fosfolipide, colesterol), vitamine (A, B1, B2, D şi E), calciu, fosfor, fier, sodiu potasiu, minerale și cloruri.

Din păcate însă, oul este și unul dintre alimentele care dau cel mai des alergii (imediate) sau intoleranțe alimentare (alergii întârziate), iar persoanele care se confruntă cu această problemă ar putea găsi dificilă eliminarea acestuia din dietă. Și nu pentru că se gândesc că nu au cu ce înlocui omleta de la micul dejun sau ouăle fierte din salata de la prânz, dar mai ales pentru că există foarte multe alimente, mâncăruri și produse de patiserie și cofetărie care au în compoziția lor ouă. Există însă numeroase soluții de înlocuire a oului, iar sarcina devine mai ușoară dacă vă gândiți că este vorba doar de o restricție temporară, în condițiile în care marea majoritate a intoleranțelor alimentare sunt reversibile.

Alimente care conțin ou

Dacă ați decis să scoateți ouăle din dieta zilnică, trebuie să evitați și alimentele care conțin ou. Lista este destul de lungă, dar există soluții de înlocuire care sunt chiar mai sănătoase.

Alimentele care conțin ou sunt pâinea, pastele, produsele instant din cartofi, condimentele alimentare și cele pentru supe, shake-urile, sosurile pentru salate, produsele gratinate, tocănurile, cârnaţii, produsele din carne, hamburgerii, sosurile, pudra instant, maioneza, produsele tartinabile, ketchup-ul, muştarul, produsele de patiserie, clătitele, prăjiturile, biscuiții, napolitanele, ciocolata și produsele din ciocolată, budincile, nuga, plăcintele, deserturile, aluaturile proaspete, bomboanele sau îngheţata.

De asemenea, trebuie să citiți eticheta cu mare atenție pentru că ouăle se pot ascunde sub următoarele denumiri: ovalbumină, livestin, lysozim Albumina E1105, globulinele, ovomucoid.

Ce alimente pot înlocui cocktailul de proteine, vitamine și minerale asigurat de ou

Teama neacoperirii necesarului de substanțe nutritive prin renunțarea la ou este de obicei nejustificată. Printr-o selecție atentă și variată a alimentelor permise, deficiențele nutritive pot fi evitate. Iată care sunt alimentele care rezolvă problema proteinelor, a vitaminelor și a mineralelor asigurate de ou.

Alimente care conțin proteine
– Legume: leguminoase, soia și produse din soia, cereale și produse din cereale, nuci și semințe.
– Produse de origine animală: lapte și brânzeturi (vacă, oaie, capră – în funcție de gradul de toleranță), pește și carne.

Pentru a spori aportul de proteine puteți folosi piureul de alune (nuci) pentru sosurile de salate, deserturi, la produsele coapte și pentru cocktailurile non-alcoolice. De asemenea, pentru dulciuri și mâncărurile picante puteți folosi semințe de floarea soarelui, nuci sau migdale.

Alimente bogate în vitamina B2
Legume: produse din cereale integrale (pâine, orez, paste), fasole, spanac, broccoli, roșii, varză de Bruxelles, ciuperci.Produse de origine animală: carne, pește

Alimente bogate în calciu: leguminoase (soia, linte, fasole), varză, broccoli, spanac, ștevie (mangold), fenicul, plante medicinale, produse din cereale integrale, semințe (susan), urzică.

Cu ce putem înlocui oul din preparatele culinare

Poate cel mai complicat aspect atunci când vine vorba de eliminarea oului din alimentație, este găsirea unui înlocuitor în cazul mâncărurilor și al deserturilor. Sunt însă suficiente variante și în acest caz.
Cel mai popular înlocuitor de ou este tofu, în special tofu moale (silken tofu), care poate fi folosit cu succes în foarte multe rețete de prăjituri, budinci, sufleuri, chiftele, sandviciuri sau omlete. O altă variantă, potrivită mai ales pentru deserturi, o reprezintă semințele de in, care măcinate și înmuiate în apă, pot fi folosite pentru plăcinte, fursecuri, clătite sau înghețată. Mai sunt însă și alte soluții.

 

Rețete de deserturi fără ou

Brioşe de mei
250 g FĂINĂ DE MEI
7 g FĂINĂ DE GUAR
16 g PRAF DE COPT WINESTONE
SARE
50 g MIERE
30 ml ULEI
320 ml APĂ CARBOGAZOASĂ
ULEI

Ungeţi formele de brioşe. Amestecaţi făina de mei, de guar, praful de copt
tartar şi sarea, apoi adăugaţi ulei, miere şi apă. Bateţi
amestecul cu telul până când aluatul este omogen. Umpleţi formele pe 2/3
fiecare cu aluatul, nivelând. Coaceţi brioşele la 200 °C pentru 25 de minute
în cuptorul preîncălzit. Lăsaţi brioşele să se răcească în forme.

Biscuiţi de mei

120 ml SIROP DE ARŢAR
200 g FĂINĂ DE MEI
30 g FĂINĂ DIN SOIA
120 g FĂINĂ DE CARTOF
(AMIDON)
SARE
50 g SEMINȚE DE FLOAREA
SOARELUI
120 g STAFIDE
40 ml ROM
SCORŢIŞOARĂ
150 g UNT PURIFICAT

Lăsaţi stafidele la înmuiat pentru 60 de minute. Măcinaţi seminţele de
floarea soarelui şi înmuiaţi făina de soia în 4 linguri de apă. Frecaţi untul
pînă devine spumos. Adăugaţi siropul de arţar, sare şi scorţişoară.
Amestecaţi meiul pentru 3 minute până face spumă. Amestecaţi făina de
mei şi pe cea de cartofi. Adăugaţi-le treptat în aluat în timp ce amestecaţi
continuu. La sfârşit, adăugaţi stafidele. Acoperiţi o tavă de copt cu hârtie
pergament. Luaţi mici porţii din aluat şi puneţi-le pe hârtie cu o linguriţă.
Coaceţi în cuptorul încins la 200 °C pentru 8 minute. Lăsaţi biscuiţii să se
răcească puţin în tavă şi apoi mutaţi-i pe un grătar.

Brioşe de orez

250 g FĂINĂ DE OREZ
21 g PRAF DE COPT WINESTONE
7 g FĂINĂ DIN BOABE DE
ROŞCOVĂ (Carob)
SARE DE MARE
40 g UNT PURIFICAT
310 ml APĂ CARBOGAZOASĂ
Preparare: Într-un bol, amestecaţi făina de orez cu praful de copt, făina de
carob şi sarea. Adăugaţi unt şi apă şi frământaţi totul întt-un aluat omogen.
Ungeţi o formă de brioşe cu unt şi umpleţi până la 2/3 cu aluat. Apăsaţi
aluatul cu o lingură umedă şi coaceţi în cuptorul încălzit în prealabil la 200°
pentru aproximativ 25 de minute. Lăsaţi să se răcească în forme. Sfat! Puteţi
să adăugaţi de asemenea şi nişte cacao sau diferite feluri de nuci, în funcţie
de toleranţe.

Prăjitură cu caise

320 g FĂINĂ DE OREZ
140 g UNT PURIFICAT
80 ml SIROP DE AGAVE
200 g CAISE PROASPETE
SARE DE MARE
8 g FĂINĂ DIN BOABE DE
ROŞCOVĂ (carob)
Într-un bol, amestecaţi făina de orez şi făina de carob cu un pic de sare.
Adăugaţi cubuleţele de unt la amestecul de făină. Frământaţi totul cu
mâinile. Adăugaţi suc gros de agave şi frământaţi totul într-un aluat.
Acoperiţi şi lăsaţi să stea pentru o oră. Încingeţi cuptorul la 180-200° C.
Ungeţi forma de prăjituri şi întindeţi aluatul cu ajutorul unei vergele şi a
unei folii de plastic. Puneţi aluatul în formă, înţepaţi cu o furculiţă şi
coaceţi în cuptor pentru 6-7 minute.Aşezaţi caisele uniform peste aluat şi
mai coaceţi încă 10-15 minute.Încălziţi gemul de caise în timp ce
amestecaţi în el continuu, fără să-l fierbeţi, până devine lichid.Întindeţi
gemul peste prăjitura fierbinte şi mai daţi la cuptor din nou, pentru încă 2-3
minute. Lăsaţi la răcit pentru cel puţin 30 de minute, apoi scoateţi prăjitura
din formă.

Foetaj cu brânză

150 g CAŞCAVAL PECORINO
150 g FĂINĂ DE OREZ
50 g AMIDON DIN PORUMB
80 g UNT PURIFICAT
APĂ

Preparare: Radeţi brânza peccorino şi amestecaţi cu făina de orez, amidonul
de porumb şi untul. Frământaţi într-un aluat. Adăugaţi apă dacă este
necesar. Acoperiţi şi puneţi la frigider să se răcească pentru o oră. Întindeţi
între două folii de plastic şi tăiaţi prăjiturele rotunde. Puneţi într-o tavă de
copt acoperită cu hârtie pergament. Stropiţi cu apă rece şi presăraţi cu
diferite arome (ex. susan, chimen sau seminţe de mac). Coaceţi în cuptorul
preîncălzit la 170 °C pentru 13-15 minute.

(Sursă: Cartea de rețete personalizate Imupro)