Adept al ideii că mâncarea poate și trebuie folosită pentru a ne rezolva diverse probleme de sănătate (“Food is medicine”), dr. Josh Axe este unul dintre cei mai populari specialiști în nutriție din SUA, fiind urmărit de peste 1,4 de persoane de Facebook și având peste 6 milioane de vizitatori pe site-ul său, în fiecare lună. Dincolo de criticile care i se aduc, site-ul său reprezintă o sursă de inspirație excelentă pentru cei care trebuie să renunțe la gluten.
Dieta fără gluten a devenit o modă în ultimul timp, dar medicii specialiști atrag atenția că o astfel de restricție alimentară trebuie să vină numai în urma confirmării prin diverse investigații medicale a bolii celiace sau a unei sensibilități non-celiace la gluten a unei sensibilități non-celiace la gluten.
Dacă suspectați că suferiți de o alergie întârziată la gluten, noul concept Imupro vine cu o variantă de testare specială, disponibilă în clinicile partenere sau prin comandă online. Rezultatul îl primiți în cel mult 14 zile.
Iată în continuare o selecție de rețete de mic-dejun, prânz și cină, dar și de deserturi pentru cei care trebuie să implementeze o dietă fără gluten în urma unui diagnostic de boala celiacă sau a unei analize care confirmă sensibilitatea non-celiacă la gluten.
MIC-DEJUN
Smoothie de zmeură
170 gr Amasai (sau lapte de cocos)
1 cană zmeură
2 ouă crude
Stevie (îndulcitor) după gust
Smoothie probiotic de piersică
170 gr Amasai (sau lapte de cocos)
1 cană piersici congelate
1 lingură unt de migdale sau de caju
2 ouă crude
¼ linguriță scorțișoară
1 linguriță vanilie
1 lingură miere
Smoothie din superalimente
170 gr Amasai (sau lapte de cocos)
1 cană coacăze sau zmeură
1 cană de kale sau de spanac
2 lingurițe semințe de in sau de chia
½ linguriță de scorțișoară
Stevie (îndulcitor) după gust
Granola fără cereale
1 cană migdale crude tăiate
1 cană alune de pădure tocate
1 cană mere uscate tocate
1 cană coacăze
1 cană fulgi de cocos
un vârf de cuțit de scorțișoară
Amestecați toate ingredientele într-un bol mare.
Serviți cu fructe de pădure.
GUSTĂRI
Shake Superhuman
3 ouă crude
225 gr Amasai sau iaurt din lapte de capră
4 linguri unt de migdale
2 linguri semințe de in sau făină de in
1 linguriță scorțișoară
o jumătate de banană
Hummus
2 cutii naut
¼ cană semințe de susan crude
1 lingură ulei de măsline
¼ cană suc de lămâie
1 cățel de usturoi decojit
1 linguriță chimion
Sare de mare după gust
Puneți toate ingredientele într-un blender și amestecați-le.
Adăugați mai multă apă sau ulei de măsline până se ajunge la consistența dorită.
Guacamole
2 avocado
1 lime
2 căței de usturoi, tocați
1 roșie mică sau salsa
1 linguriță sare de mare
½ linguriță mărar
Soateți cu o lingură miezul fructelor de avocado într-un castron mare.
Adăugați suc de lime, usturoi tocat și roșia tocată.
Amestecați totul cu o lingură, până ce amnestecul devine cremos.
Adăugați sare de mare și mărar.
Puneți la frigider și serviți cu felii de ardei gras sau țelină
Mix de musli antioxidant
1 cană nuci pecan
1 cană migdale
½ cană stafide
½ cană fulgi de ciocolată amăruie (neîndulciți)
1 cană felii de mere uscate
sare de mare
scorțișoară
Combinați toate ingredientele într-un bol.
PRÂNZ
Salată din superalimente
1 cană spanac
½ cană coacăze și căpșuni
120 gr de somon sau pui
¼ castravete feliat
¼ cană migdale tocate
¼ cană ardei portocaliu/galben/roșu feliat
Dressing de lămâie cu tahini
½ cană suc de lămâie
1/3 cană ulei de măsline extra-virgin
1/3 cană tahini
2 lingurițe miere
1 linguriță sare de mare
1 linguriță piper negru
Supă de legume
2 linguri de unt raw sau organic
2 cățeii de usturoi medii, zdrobiți
½ cană ceapă roșie tocată
1 cană țelină, tocată
2 dovlecei, tocați
1 morcov mare, cubulețe
½ roșie, cubulețe
450 ciuperci, tocate
2 liguri frunze de cimbru uscate
8 căni supă de legume sau de pui
300 gr fasole verde
sare de mare&piper după gust
Într-o oală mare, topiți la foc mediu untul. Adăugați usturoiul și ceapa și sotați, amestecând ocazional timp de 3-5 minute.
Adăugați țelina, dovleceii, roșiile, morcovii, ciupercile, ierburile, sarea și piperul. Acoperiți și gătiți, amestecând ocazional, timp de 7-8 minute.
Adăugați supa, acoperiți și lăsați să fiarbă pentru încă 10-20 minute sau mai mult. Amestecați fasolea verde și pătrunjelul și mai fierbeți câteva minute.
Stir-Fry Green-Fed
5 linguri oțet de cocos
1 lingură miere
1 lingură ulei de cocos
1 lingură rădăcină de ghimbir proaspătă mărunțită
1 lingură usturoi mărunțit
500 carne de vită tăiată în fâșii subțiri
250 gr broccoli tocat
1 ardei gras roșu, feliat
100 gr ciuperci
Mai întâi adăugați uleiul în tigaie și lăsați-l sa se încălzeasca pentru 1 minut.
Apoi adăugați toate ingredientele.
Încălziți timp de 8-10 minute.
Serviți cu garnitură de orez brun.
Wrap din salată verde cu pui
4 căni pui gătit
3 căni țelină cubulețe
1 cană struguri roșii feliați
2 linguri suc de lămâie
2/3 cani înlocuitor de maioneză (Veganaise)
¼ căni alune mărunțite
sare de mare și piper după gust
Puneți toate ingredientele într-un bol și amestecați-le.
Se pun în wrap-uri din salată verde.
GARNITURI
Legume verzi cu usturoi
1 cană Kale
3 căței de usturoi
½ ceapă
1 lingură ulei de cocos
sare de mare și piper negru după gust
Se adaugă uleiul de cocos într-o tigaie preîncălzită apoi se sotează usturoiUl și ceapa timp de două minute. Adăugați Kale. Sare și piper după gust.
Piure fals de cartofi
1 conopidă medie
½ cană unt raw sau organic
½ linguriță sare de mare
piper negru după gust
arpagic marunțit (opțional)
Se înăbușă conopida până se înmoaie.
Într-un robot de bucătărie se amestecă toate ingredientele până se formează o pastă fină.
CINA
Chiftele din carne de vită
900 gr carne de vită
2 ouă organice
¼ cană făină de migdale sau pesmet fără gluten
1 linguriță condimente italiene
¼ ceapă mare, dată pe răzătoare
½ linguriță sare de mare
1/8 linguriță piper negru
1/8 nucșoară sau scorțișoară proaspăt măcinată
½ cană sos BBQ organic sau ketchup
Amestecați toate ingredientele bine și apoi formați bile. Coaceți la 350°C timp de 20 de minute și apoi serviți.
Powerburgeri
500 de gr carne de vită
½ cană ceapă feliată subțire
½ linguriță tumernic
¼ linguriță pudră de usturoi
¼ linguriță piper negru
Amestecați toate ingredientele si apoi formați chiftele de 10 cm. Gătiți pe grill sau în tigaie timp de 4 minute și apoi întoarceți-le, nu le prăjiți mai mult de 2 minute și apoi adăugați brânza cheddar, prăjiți încă două minute și apoi serviți.
Chiftele de somon
2 cutii de somon sălbatic
4 ouă
2 linguri ulei de măsline
½ ceapă tocată
½ cutie biscuiți fara gluten, fărâmițați
Amestecați toate ingredientele într-un bol mare și formați chiftele.
Încălziți o lingură de ulei de cocos sau ulei din semințe de struguri într-o tigaie mare, la foc mediu. Prăjiți chiftelele câte 5 minute pe fiecare parte.
Fâșii de pui fără gluten
10 fâșii de pui
½ cană făină fără gluten
½ linguriță boia dulce
¼ linguriță boia iute
¼ linguriță sare de mare
¼ linguriță piper negru măcinat
¼ linguriță pudră de usturoi
2 linguri ulei de cocos
Amestecați ingredientele uscate într-un bol, apoi tăvăliți fâșiile de pui prin acest amestec. Prăjiți într-o tigaie cu ulei de cocos.
DESERT
Coacăze acoperite cu ciocolată neagră
2 batoane de ciocolată
2 linguri semințe de in prăjite
2 căni coacăze proaspete
Topiți ciocolata într-un bol, la bain-marie. Amestecați frecvent până se topeste și se încorporează toată ciocolata. Adăugați semințele de in. Înlăturați de pe foc, adăugați coacăzele. Luați cu o lingură grupuri mici de coacăze și le puneți pe o hârtie cerată sau pe foaie de copt. Puneți la frigider până se întăresc, (10 minute).
Mousse de avocado
½ cană de curmale Medjool, (înmuiate în apă rece, 2-3 ore)
½ cană sirop de arțar
1 linguriță extract de vanilie
2 cani avocado zdrobit (aproximativ 3 avocado)
¾ cană cacao organică sau pudră roșcove
½ cană apă
Amestecați sau procesați smochinele, siropul de arțar și vanilia până la omogenizare. Adăugați avocado pasat și pudra de cacao. Adăugați apă și amestecați până la omogenizare. Se servește rece/răcit.
Macarons de cocos
6 albușuri de ou
¼ linguriță sare de mare celtică
½ cană miere raw
1 linguriță extract de vanilie
3 căni nucă de cocos neîndulcită
Într-un bol, amestecați albușurile, sarea de mare, mierea crudă și nuca de cocos.
Puneți aluatul cu o lingură pe hârtie de copt. Coaceți la 350 de grade timp de 10 – 15 minute până se rumenesc ușor.