0
teste de bine Login/Register

Refacerea florei intestinale, în cazul obiectivării unui dezechilibrul al populațiilor de bacterii din intestin, cu rol esențial în digestie și absorbția nutrienților, se face și cu ajutorul unor alimente. Printre acestea se numărul și borșul. Cu condiția să fie făcut în casă pentru a evita astfel alterarea calităților nutriționale prin adaosul de conservați și aditivi alimentari.

Îți prezentăm în continuare trei rețete pentru a prepara borș acasă, așa cum făceau bunicile noastre. Îl poți consuma ca atare, în locul altor băuturi, sau îl poți folosi pentru a acri ciorbele.

Dar înainte de asta, iată de ce borșul ajută la refacerea florei intestinale, pe lângă alte beneficii pentru sănătate:

  • este bogat în acizi organici, minerale, vitamine şi enzime, rezultate în urma procesului de fermentaţie a tărâţelor;
  • drojdia de bere folosită pentru fermentaţie conţine vitaminele din complexul B, vitamina D, enzime, minerale în forme uşor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, precum seleniu și cromul;
  • este o sursă importantă de probiotice precum lactobacilii Acidophilus şi Bifidus.

Borș de casă. Rețeta 1

Dacă faci pentru prima oară borș, vei avea nevoie de un timp mai îndelungat în care vor fermenta toate ingredientele: așa-numitele huști sau huște. Ulterior, vei păstra această bază în frigider, iar procesul va fi mult mai simplu și mai scurt.

Pe Savori Urbane găsești o rețetă de borș de casă fără drojdie, care a fost înlocuită cu câteva felii de pâine.

Pentru un borș de casă de la zero vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

150 g tărâțe de grâu

150 g mălai de porumb (nu grișat)

15 g zahăr tos (opțional – pentru accelerarea fermentației)

câteva crenguțe de cimbru uscat

1 felie mare sau 2 mai mici de pâine prăjită (puțin mai arsă)

o crenguță de vișin

o crenguță- două de leuștean

cca 5 l de apă

Pentru un borș de casă cu huște vei avea nevoie de:

200 g huște (păstrate de la borșul anterior)

100 g mălai de porumb

100 g tărâțe

câteva crenguțe de cimbru uscat

1 felie mare sau 2 mai mici de pâine prăjită (puțin mai arsă)

o crenguță de vișin

o crenguță- două de leuștean

cca 5 l de apă

Mod de preparare

Tărâțele, mălaiul și zahărul se amestecă și umezesc cu cca 500 ml de apă calduță. Amestecul astfel obținut se mută într-un borcan mare de sticlă (5L) și se adaugă și celelalte ingrediente. Între timp se pune la fiert apa și se toarnă peste ele cât este fierbinte (95 grade). Cu ajutorul unei linguri se amestecă toate ingredientele, iar vasul se acoperă și se lasă la ferment 1-3 zile. Cu cât este mai cald, cu atât va fermenta mai repede.

Mai multe detalii despre păstrarea borșului precum și pașii pe care trebuie să-i urmați după ce obținut baza pentru următoarea porție de borș, găsiți AICI.

Borș de casă. Rețeta 2    

Rețeta propusă de lalena.ro are două etape. În primă fază se obțin hușitele, iar apoi se face propriu-zis borșul. În plus, ea are un truc simplu de colorare a borșului într-o nuantă roze care ar putea face băutura mai atractivă pentru copii.

Ingrediente pentru huști:

tărâțe de grâu 500 g

pâine 100 g

Cele două ingrediente se amescă cu apă, suficient cât să se umează și să obții consistență bună. Totul se lasă la fermentat 2 zile.

Ingrediente pentru borș     

Hușile obținute anterior (1 parte la huști la 2 părți de tărâțe)

Tărâțe

3 linguri de mălai

Frunze de vișin

frunze de leuștean

5 litri de apă fierbinte

Procesul de umplere a borșului este similar celui prezentat anterior, dar îl puteți vedea și aici . Ingredientul pentru o culoare mai plăcută este sflecla.

Borș de casă. Rețeta 3

Cea de-a treia rețetă pe care ți-o propunem este una cu drojdie și foi de dafin.

Ingrediente

500 g tărâţe de grâu

100 g mălai,

5 l apă

20 g drojdie

o pâine neagră

frunze de dafin

Mod de preparare

Se face un amestec din apă, tărâţe, mălai şi drojdie, care se lasă la dospit şi apoi se pune într-un borcan de 20 l. Se adaugă apă fierbinte până se umple vasul, pâinea şi condimentele. Se amestecă bine şi se lasă la limpezit 24-26 de ore, apoi se poate consuma.

Dacă vei consuma borș pentru refacerea florei intestinale, ține cont de faptul că trebuie să bei zilnic, pe o perioadă de 2-3 săptămâni.