0
teste de bine Login/Register

Platforma TestedeBine.ro a lansat o campanie de informare a publicului larg privind importanța unei abordări personalizate a pacienților care se confruntă cu boli cronice, configurate pe baza unor teste de laborator avansate, disponibile acum și în România.

Teste de Bine își asumă acest rol în condițiile în care unu din trei români a fost diagnosticat cu o boală cronică, potrivit unui studiu realizat de Coaliția pentru Sănătate Europeană (2018), iar tratamentele folosite în prezent vizează în principiu ameliorarea sau suprimarea simptomelor acestor boli, și nu identificarea și eliminarea cauzelor. Abordarea invidualizată a pacienților cu boli cronice este deja cunoscută în străinătate și a devenit posibilă grație valorificării celor mai recente descoperiri medicale și a unor tehnici de laborator inovative.

Subiectul a atras atenția presei naționale și locale, care susține efortul nostru de a informa publicul cu privire la alternativa la tratamentul obișnuit pe care au o cei care suferă de boli cronice sau cei vor să le prevină.

BUCURESTIFM.RO

EUROPAFM.RO

CAPITAL.RO

ROMEDIC.RO

JURNALUL.ANTENA3.RO

REVISTABIZ.RO

CAUTASANATATE.RO

DOCTORULZILEI

360MEDICAL.RO

E-FEMEIA.RO

STIRI24H.RO

ANDREEA RAICU

CLAUDIACOJOCEA.RO

BANATULAZI.RO

TIMIS24.RO   

Unu din trei români suferă de o boală cronică

Studiul realizat de Coaliția pentru Sănătate Europeană în 2018 arăta faptul că o treime dintre români declară că au fost diagnosticați cu o boală cronică de-a lungul vieții, 19% (din totalul respondenților) fiind diagnosticați în ultimii 10 ani.

Iar românii continuă să fie tratați de bolile cronice prin protocoale de tratament generalizat adresat ușurării sau suprimării simptomelor asociate acestor boli și aproape niciodată nu au în vedere identificarea cauzelor. La nivel internațional deja se lucrează cu tratamente personalizate care au la bază analize clare și exacte, care arată caracterul invidual al problemei.  

“Trebuie să ținem cont de particularitățile fiecărui individ, să pornim mereu de la rezultatele unor analize relevante pentru problemele apărute și care ne arată la nivel celular ce probleme există. Trebuie să înțelegem cât mai multe despre cauză, despre alimentație, compoziția și echilibrul florei intestinale, efortul fizic și contextul genetic. De aici se poate crea baza unei consultații pentru a putea oferi un tratament care să restabilească echilibrul în organism” a declarat Dr. Ion Gabriela, șef de lucrări UMF “Carol Davila” București, medic primar pediatrie, doctor în Științe Medicale.

State of Health in the EU, care prezintă profilul de țară în ceea ce privește sănătatea pentru anul 2019, arată faptul că românii cu vârsta de peste 65 de ani trăiesc mai mulți ani din viață cu o boală cronică sau cu o dizabilitate, situație care plasează România peste media UE. Profilul de sănătate al României mai arată mai arată că aceștia au declarat că au una sau mai multe boli cronice. “31% dintre românii cu vârsta peste 65 de ani raportează că se confruntă cu unele limitări în desfășurarea activităților cotidiene, precum îmbrăcarea și hrănirea, procentul fiind mult mai mare decât media UE” conform State of Health in the EU 2019.

Cu toate acestea, peste jumătate dintre adulții români (59 %) nu mănâncă niciun fruct pe zi și o proporție similară dintre aceștia nu consumă legume, conform profilului de sănătate realizat în 2019. Aceste cifre sunt mult mai mari decât în majoritatea țărilor UE , iar proporția de 38% a adulților din România care declară că desfășoară săptămânal cel puțin activități fizice moderate este cea mai mică din UE. Excesul de greutate sau obezitatea devine o problemă națională, fiind tot mai răspândită în rândul copiilor: 1 din 6 adolescenți este supraponderal sau obez conform unei cercetări din perioada 2013-2014.

„Dacă înainte se considera că boala cronică este apanajul vârstei înaintate, în prezent procentul ridicat de boli cronice în pediatrie e îngrijorător, ceea ce ne obligă să investigăm cauzele. În prezent obezitatea reprezintă principala cauză generatoare de boală cronică, mai ales în pediatrie. Începe în primii 2 ani de viață, legată de alimentația mamei din timpul sarcinii, nașterea prin cezariană, perioada de alăptare etc. Obezitatea nu este o problemă de estetică, să nu ne lăsăm păcăliți, ci este generatoare de boli importante și care afectează stilul de viață: diabet, boli cardiovasculare, boli reumatismale, tulburări de ciclu la adolescente, tulburări de fertilitate și multe altele” a completat Dr. Ion Gabriela, șef de lucrări UMF “Carol Davila” București, medic primar pediatrie, Doctor în Științe Medicale.

În marea majoritate a bolilor cronice (dacă nu este o boală genetică) se găsește la bază inflamația cronică. Studiile au arătat că esențial pentru instalarea și cronicizarea bolii sunt factorii epigenetici: infecții, alimentație, stres, sedentarism, factori psihologici.

În acest context, platforma Teste de Bine se va implica în perioada următoare în popularizarea celor mai importante și noi informații despre bolile cronice, de la identificarea primelor semne și o diagnosticare precisă a acestora, până cele mai avansate abordări terapeutice, atât prin intermediul canalelor mass- media, cât și prin organizarea unor webinarii în cadrul cărora medicii invitați vor răspunde celor interesați să afle mai multe informații despre abordarea individuală în tratarea și prevenirea bolilor cronice.